Tuon minä muistan

Laborin kulma 1960-luku Porvoo

Tässä näyttelyssä pääset muistelemaan! Muistatko Frysarin kioskin tai ravintola Crystalin Mannerheiminkadulla, mitä sait markalla Strömin karkkikaupasta Piispankadulta? Porvoon museon näyttelyn kuvat, filmit ja esineet vievät aikamatkalle itsenäisyyden ajan Porvooseen.

Tiesitkö mitä Porvoossa tapahtui vuonna 1917, kun Venäjän keisarin valta kirposi ja itsenäisyys saavutettiin? Mitä miettivät asukkaat, jotka jakaantuivat kahteen leiriin ja aseistautuivat? Vaikka sisällissota repi kansakunnan hajalle, sen yli kuitenkin päästiin. Toisen maailmansodan aikana Porvoossakin elettiin kuolemanvaarassa, kun neuvostoliittolaispommikoneet kylvivät tuhoisat lastinsa kaupunkiin. Elämän vaikeuksista huolimatta kotirintama kesti.

Mistä Porvoossa on eri aikoina saatu arkinen elanto? Moni porvoolainen muistaa vielä Eklöfin tehtaat, Porvoon Panimon ja Porvoon veneveistämön. Vielä 1950-luvulla tukkeja uitettiin Porvoonjokea pitkin kaupungissa toimineille tehtaille ja sahoille. Tiedätkö missä asioitiin, kun mentiin Simolinille, Laboriin tai Elantoon? Löydä vastaukset näyttelystä!

Lahkeet alkoivat lepattaa ja nuoriso kapinoi 1960-luvulla. Porvoon vanhoja oloja järkyttivät myös kaupunkiin ja maalaiskuntaan tulvineet uudet asukkaat. He rakensivat ensin uuden öljynjalostamon ja jäivät sitten sitä hoitamaan. Kaupunkikuva muuttui, kun vanhoja taloja purettiin ja uusia rakennettiin. Kokonaan uusia asuinalueita nousi eri puolille Porvoota. Koko Suomen sadan itsenäisen vuoden ajan kaupunki ja sen asukkaat ovat olleet muutoksessa.

Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa, ja sitä ovat tukeneet Aktiasäätiö Porvoo, Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja Varuboden Osla.

Crystal-Herlevi-kulma Mannerheiminkatu Porvoo vuonna 1975
Crystal-Herlevi-kulma, Mannerheiminkatu Porvoo vuonna 1975. Kuva Porvoon museon arkistosta.

 

Artikkelikuvassa Piispankadun ja Mannerheiminkadun risteys 1960-luvulla. Valokuva E. Nurmi, Porvoon museo.

 

opetusneuvos Erkki Nieminen

Porvoon museolla on juhlanäyttelyn tiimoilta muisteltu Porvoota eri vuosikymmenillä. Lokakuun Muisteluillassa opetusneuvos Erkki Nieminen kertoi sotavuosista. Hän oli 6½-vuotias talvisodan syttyessä ja asui tuolloin Kaivokadulla, Miljoonatalona tunnetun rakennuksen alapuolella.

– Kotoamme ei tarvinnut kuin ylittää katu, niin pääsi WSOY:n pommisuojaan, jonne Kaivokadun puolelta johti pieni ovi. Painokoneiden ohitse kuljettiin rappusiin ja alas kellariin.

Porvoota pommitettiin sotien aikana 13 kertaa, joista 4 tapahtui talvisodan aikana. Tuhoisin oli 27.8.1941 ns. WSOY:n talon pommitus.

– Aamulla ennen töihin lähtöään äitini kehotti minua tarpeen vaatiessa menemään Hellbergin talolle suojaan, koska WSOY:n talolla oli ollut hinkuyskää. Keskellä päivää tuli hälytys ja noudatin äidin ohjetta. WSOY:n talon suojiin pyrkineistä kaikki eivät olleet ehtineet sisälle ja 33 ihmistä kuoli.

Sotien aikana koulunkäyntiin tuli katkoja. Kaikki 15 vuotta täyttäneet olivat työvelvollisia, mutta nuoremmillakin oli tehtävää mm. metalli- ja kumiromun keräilyssä ja hevosten hoidossa. Työt kirjattiin ylös ja parhaimpia palkittiin talkoolapioilla. Sota-aikaa kuvaa vahvasti tunne yhteen hiileen puhaltamisesta.

JOULUKUUN SENIORI-ILTAPÄIVÄ: ”ONNEA SUOMI 100 v.”

Keskiviikkona 13.12.2017 klo 13 Konkkaronkassa (Porvoon museon Holmin talo, vanhassa Porvoossa Raatihuoneentorin laidalla)

Tilaisuudessa tutustuaan sanoin ja kuvin elämään Porvoossa 100 vuotta sitten. Sen jälkeen vapaata seurustelua. Tilaisuus on maksuton senioreille.

Porvoon museon joulupöytä

Lue artikkeli Porvoon museon joulupöydästä ja Ville Vallgrenin joulusta Joulupöytä 1917 à la Ville Vallgren.

Tuon minä muistan -näyttely 30.12.2017 asti

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, puh. 040 4891 771.

Avoinna: ke-su 12-16, suljettu su 24.12., su 31.12.2017 ja 6.1.2018.

Pääsymaksu: 4/0€.

Pe 29.12. vapaa pääsy. Yleisöopastukset klo 13 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi.

Veteraanihuone, Rauhankatu 26 A

Avoinna: la 11-15, sekä perjantaina 24.11. ja 29.12. klo 11-15, vapaa pääsy.

Porvoon museon aukioloajat:

Vanha raatihuone, Holmin talo ja Galleria Vanha Kappalaisentalo avoinna joulun aikaan ke-su 12-16, suljettu su 24.12.2017, su 31.12.2017 ja 6.1.2018.

Vapaa pääsy Vanhaan raatihuoneeseen ja Holmin taloon 13.12.-30.12.2017.

www.porvoonmuseo.fi

www.facebook.com/porvoonmuseo/