Makuja mielikuvitusmatkalla

Sneckenströmin joulupöytä 2020 Porvoon museo

Sneckenströmin joulupöydässä ei turhia kainosteltu. Kattauksessa kimmelsivät kauniit astiat ja kaukomaiden herkkuja oli pöytä kukkuroillaan – portviinejä, madeiraa ja punssia unohtamatta.

Sneckenströmin joulupöytä Porvoon museo

Kauppias ja laivanvarustaja Gustaf Fredrik Snecenström (1797-1877) kuului Porvoon vauraimpiin asukkaisiin. Pöydän antimia saatiinkin omien laivojen lasteissa kaukomaita myöten. Sneckenströmin perheen jouluun voi nyt tutustua Porvoon museossa – tällä hetkellä vain virtuaalisesti (linkki tekstin lopussa), mutta joulupöytää pääsee taas ihastelemaan paikan päälle Vanhan raatihuoneen toiseen kerrokseen, kun (jos) koronarajoitukset näiltä osin päättyvät 10.1.2021. Joulupöytä on osa Aallot kantavat -näyttelyä, ja suuressa salissa on toinen toistaan komeampia laiva-aiheisia tauluja.

Sneckenströmin joulupöytä Porvoon museossa
Komeat laivat vievät mielikuvitusmatkalle. Täysin purjein eteenpäin, serviettikin sopii tyyliin. Tämä viuhkan muotoinen osoittaa naisen paikan pöydässä. Miesten servetti on muotoiltu risteävien miekkojen malliin.

Lintu, erityisesti kalkkuna, oli juhlaruokaa. Kinkkua ja pieniä lihapullia tarjoiltiin sinapin ja herneiden kera. Tekisipä mieli istahtaa pöytään. Hyytelöstä en ehkä välittäisi, mutta väliruuaksi olisi luvassa ainakin marjakeittoa ja makeaa vanukasta. Alkupalat – sahramileipä, rosolli, ravunpyrstöt ja muut pikkuherkut – tuntuvat jo vatsan pohjalla, joten kiitos, ottaisin mielelläni sitä kylmää sorbettia ähkyäni rauhoittamaan. Tai ehkä siirtyisin jo sivupöydän antimiin, alan silmäillä hedelmiä ja kuivattuja luumuja. Kuinka kaunis teeastiastokin!

Sneckenströmin joulupöytä Porvoon museo.

Näyttelyt ovat avoinna 31.1.2021 asti ke-su klo 12-16, mutta ajankohtainen tilanne kannattaa tarkistaa kotisivuilta: Porvoon museo.

Koronatilanteen vuoksi museot on suljettu 10.1.2021. asti.

Katso Sneckenströmin perheen joulunviettoa rouva Minette Sneckenströmin johdolla.  (Linkki vie Youtubeen)