Uusi alku

Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmen virkaan asettamisen messu oli ensimmäisenä adventtisunnuntaina tuomiokirkossa Porvoossa 2. joulukuuta 2018. Henkilöt vasemmalta: pastori Jari Savinainen, pappisasessori Tiina Ahonen, piispa Teemu Laajasalo, lääninrovasti Juha Ilonen, tuomiorovasti Mats Lindgård, seurakuntaneuvoston varapj. Marja Sainio ja kirkkoherra Pontus Salmi.

Pontus Salmen virkaan asettaminen veti adventtikirkon täyteen

Porvoon tuomikirkossa vietettiin kirkkovuoden alkua tavanomaisesta poikkeavissa tunnelmissa, kun Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi asetettiin virkaansa. Jos ensimmäinen adventti ja Hoosiannan sävelet yleensäkin vetävät kirkon aina täyteen, niin nyt oli seurakuntaa saapunut vieläkin runsaammin tähän juhlavaan tilaisuuteen.

Toki heti on sanottava, että seremonia ei ollut pönöttävän juhlava, vaikka siinä kaavoja seurattiinkin. Pikemminkin tilaisuudessa vallitsi vahva yhteisöllisyyden henki. Kokonaisuus oli kauniisti nivottu vuoropuhelu monen tahon kesken monin elementein, musiikki mukaan lukien. Virretkin oli erinomaisesti valittu, oli ilo laulaa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon saarna oli lämminhenkinen ja armon sanomasta kylläinen.

Messu oli monella tavalla uuden alku, kuten piispakin saarnassaan sanoi. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa uuden kirkkovuoden, alkoi joulun odotus, ja seurakunta sai virallisesti uuden paimenen.

”Kaunis Porvoo saa Pontus Salmesta taitavan, kokeneen ja oppineen kirkkoherran”, Laajasalo sanoi.

Piispan saarna muistutti pelastuksen ilosta

Saarnassaan piispa puhui siitä, miten valmistautuminen ja odottaminen on osa juhlaa.

”Kun odotus päättyy, laskettu aika koittaa ja päivän sanan mukaisesti pelastajamme saapuu. Joulu on pelastajan saapumisen laskettu aika. Sitä odottaessa on hyvä pysähtyä miettimään, mitä antautuminen pelastavan Jumalan armon varaan juuri minulle tarkoittaa”, kehotti piispa saarnassaan.

Piispa painotti, että pelastaminen tarkoittaa hyvin käytännöllisiä asioita; hädässä olevan auttamista, riitojen sovittelemista, ihmisen käden toimimista Jumalan pelastavana kätenä.

”Näiden kysymysten äärellä voi tulla riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteita: en ole tarpeeksi osannut olla toisille pelastajana. Mutta Jesajan kirjan päivän sanassa luvataan, että pelastaja kantaa mukanaan palkkaa. Hän tuo tullessaan syntien sovituksen armon, palkan. Siksi odottaminen on täynnä toivoa ja iloa: Jeesus pelastaa synnistä ja syyllisyydestä.”

Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmen virkaan asettamisen messu oli ensimmäisenä adventtisunnuntaina tuomiokirkossa Porvoossa 2. joulukuuta 2018. Henkilöt vasemmalta: pastori Jari Savinainen, pappisasessori Tiina Ahonen, piispa Teemu Laajasalo, lääninrovasti Juha Ilonen, tuomiorovasti Mats Lindgård, seurakuntaneuvoston varapj. Marja Sainio ja kirkkoherra Pontus Salmi. Kuva Seppo JJ Sirkka.

Juhla kokosi ystävät läheltä ja kaukaa

Messun toimituskunnassa haluttiin painottaa seurakunnan monimuotoisuutta ja kristittyjen yhteyttä yli rajojen. Tehtävissä toimivat monen ikäiset työntekijät, luottamushenkilöt ja maallikot kotikulmilta ja kauempaa, myös maamme rajojen ulkopuolelta.

Saarnasta vastasi piispa Teemu Laajasalo, liturgina oli kirkkoherra Pontus Salmi ja avustavana pappina oman seurakunnan kappalainen Riitta Kaajava. Piispan avustajina virkaan asettamisessa toimivat seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Marja Sainio, pappisasessori Tiina Ahonen, lääninrovasti Juha Ilonen, tuomiorovasti Mats Lindgård ja oppilaitospastori Jari Savinainen. Notaarin tehtävässä oli yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anna Talvitie.

Tekstinlukijoina toimivat kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja abiturientti Eetu Raunio.

Esirukouksessa Veera Walleniuksen ja Aino Soinion kanssa pastori Marko Tiitus Viljandin ystävyysseurakunnasta puhui ihailtavan virheettömästi suomea.

Ehtoollista oli jakamassa piispan ja Porvoon suomalaisen seurakunnan papiston apuna joukko maallikoita; seurakuntasihteeri Eeva Clewer sekä Annika Stude, Kaija Orkomies, Ritva Repo ja tavattoman suloisena apurina Riitta Kaajavalle pieni neiti Aada Aho.

Lapsia nähtiin myös kolehdinkannossa, kun suntioiden Tero Liljamo, Tommy Bergholm, Björn Ståhl, Ulla Törnroos ja Tapio Partanen kanssa kolehtihaaveja kierrättivät partiolaiset salskeista nuorista miehistä reippaisiin pikkupartiolaisiin. Partiolaiset olivat myös kynttilänkantajina ristisaattueessa, jota johti yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jukka Hanni.

Pontus Salmen virkaan asettamisen messutoimittajat 2.12.2018, kuva Seppo JJ Sirkka.

Hoosianna kajahti komeasti

Musiikilla oli messussa suuri rooli. Seurakunnan kaikki neljä kanttoria Merja Halmetoja, Kaisa Sidoroff, Minna Wesslund ja Jarkko Yli-Annala vastasivat sekä messun että sen jälkeen vietetyn kansanjuhlan musiikista.
Kanttorien harjoittamat ja johtamat lauluyhtye Frida sekä kuorot Sancti Amici ja Varia Voce takasvat taidoillaan messuun hienon tunnelman. Ensimmäisen adventin kunniaksi koko kirkontäyteinen kansa lauloi kuorojen mukana myös perinteisen Hoosiannan niin, että se taisi kuulua taivaaseen saakka!

Kansanjuhlassa Linnankosken lukiolla esiintyi kanttorien lisäksi kirkkokuoro Vox Consolationis, joka sai kolmesti lauluseurakseen myös koko juhlakansan yhteislaulujen merkeissä.

Linnankosken lukiolla juhlittiin

Messun jälkeen iso osa arviolta yli 400-henkisestä messuväestä vaelsi kutsun mukaisesti Linnankosken lukiolle.

Kaupungin emännät olivat valmistaneet herkullista lohisoppaa ja kasviskeittoa sekä suussa sulavan hyvää kakkua. Niiden voimin jaksettiin juhlia Sara Toivasen ja Sami Siltalan juontamassa juhlassa, jossa Pontus Salmi toivotettiin monin tavoin tehtäväänsä tervetulleeksi.

Pontus Salmi painotti juhlan puheenvuorossaan sitä, miten tärkeää on olla opettamatta ylhäältä päin, vaan sen sijaan ojentaa käsi.

”Armollinen usko, toivo ja rakkaus luovat merkityksellisyyttä ihmisen elämään”, kirkkoherra sanoi, kutsuen kaikkia edelleen hyvään yhteistyöhön, jonka hän kiitti jo alkaneen muun muassa kaupungin, Domkyrkoföreningin, seurakuntayhtymän ja luottamushenkilöiden kanssa.

Hän sanoi suhtautuvansa nöyryydellä virkaan asettamisen yhteydessä antamaansa lupaukseen edistää kaikkea, mikä rakentaa seurakuntaa, ja olla esikuvana.
”Tehtävämme on usko, toivon ja rakkauden toteuttaminen. Kun oivallat, että sinut on hyväksytty kaikkine vikoinesi, puutteinesi ja haavoinesi, saat merkityksellisyyttä elämääsi”, Salmi sanoi.

Artikkelin kuvat: Seppo JJ Sirkka

Porvoon suomalaisen seurakunnan tapahtumia joulukuussa 2.12.2018 jälkeen:
(tai tarkista päivitetyt tiedot ja ajankohdat suoraan seurakunnan sivuilta: joulu 2018)

MESSUT JA HARTAUDET
Porvoon tuomiokirkossa
To 06.12. klo 11 Itsenäisyyspäivän kaksikielinen jumalanpalvelus.
Su 09.12. klo 10 Toisen adventtisunnuntain messu.
Su 16.12. klo 10 Kolmannen adventtisunnuntain messu.
Su 23.12. klo 10 Neljännen adventtisunnuntain messu.
Ma 24.12. klo 13 Perheiden aattohartaus, mukana kuorot Riimu ja SAUNDI, Soitinyhtye Castellum.
Ma 24.12. klo 19 Kansainvälinen aattohartaus, evankeliumi eri kielillä.
Ma 24.12. klo 22 ja klo 24 Jouluyön messu.
Ti 25.12. klo 6 Jouluaamun sanajumalanpalvelus.
Ke 26.12. klo 10 Tapaninpäivän joululaulumessu.
Ma 31.12. klo 16 Uudenvuoden aaton messu.
Su 6.1.2019 klo 10 Loppiaisen messu.

Pikkukirkossa
Ma 24.12. klo 15 Aattohartaus.

Gammelbackan seurakuntakeskuksessa, Viertotie 1
Adventtisunnuntaisin messu klo 13
Ma 24.12. klo 14 Jouluaaton hartaus, kirkkokahvit.
Ti 25.12. klo 10 Joulupäivän messu, jonka jälkeen Seimen äärellä -joulujuhla

KAUNEIMMAT JOULULAULUT
Ke 5.12. klo 18.30 Vanhamoision seuratalo, Kaarenkyläntie 112
Su 9.12. klo 16 Porvoon tuomiokirkko
Ti 11.12. klo 18 Bar & Café Paahtimo, Mannerheiminkatu 2
Ke 12.12. klo 20 Tolkkis Pub, August Eklöfin tie 3
To 13.12. klo 18.30 E-S Arena, Sikiläntie 630
La 15.12. klo 18 Gammelbackan seurakuntakeskus, Viertotie 1
Su 16.12. klo 16 Lasten kauneimmat joululaulut, Gammelbackan
seurakuntakeskus, Viertotie 1
Su 16.12. klo 16 Porvoon tuomiokirkko
Su 16.12. klo 20 Porvoon tuomiokirkko
Ke 19.12. klo 18 Ravintola Axel, Sammontie 1
To 20.12. klo 18 Pub Saluuna, Suolaketie 2

MUUT

To 6.12. klo 13 Seppeleiden lasku sankarihaudoille.
Su 9.12. klo 18 Huhtisten joululauluseurat. Mukana Jari Araneva. Kahvitarjoilu. Tapani Löfvinginkatu 10-14 J 61.
Pe 14.12. klo 11-13 Eläkeläisten puurojuhla suomalaisella seurakuntakodilla, Lundinkatu 5.
Pe 14.12. klo 19 Joulukonsertti tuomiokirkossa: Varia Voce & kamariyhtye Fantasmi, joht. Jarkko Yli-Annala. Porvoon tanssiopisto, valm. Veera Ahonen. Sana jouluksi: Janne Kuusitunturi.
Su 16.12. klo 17 Gammelbackassa voi lähteä Joulupolulle seuraamaan joulun ajan tapahtumia. Polulla odottaa keisarin lähettiläs, paimenet ja ketähän vielä? Taskulamppu kannattaa ottaa mukaan. Joulupolun jälkeen tarjolla riisipuuroa. Lähtö Gammelbackan seurakuntakeskus, Viertotie 1.
Ti 18.12. klo 18 Kaikille avoin joulujuhla, ohjelmaa, puuro- ja kahvitarjoilu, suomalainen seurakuntakoti, Lundinkatu 5.
Ti 25.12. klo 11 Seimen äärellä: joulujuhla Gammelbackan seurakuntakeskuksessa messun jälkeen, Viertotie 1.
Su 6.1.2019 Joulun aika päättyy juhlaan: tuomiokirkon messun jälkeen noin klo 11.15 toivotamme seurakuntakodilla kirkkokahveilla tervetulleiksi lähetystyöstä takaisin Katariina Kiilusen ja Tero Massan, Lundinkatu 5.