Eettistä herkuttelua taiteen keskellä

Joulumieltä voi tänä vuonna olla normaalia haastavampi löytää. Monet tutut tavat on jouduttu muuttamaan ja jouluun kuuluvat tapahtumat on peruttu tai käyntikohteet suljettu. Joulua ei kukaan kuitenkaan voi perua ja sen tärkeys saa meidät tekemään kaikkemme joulumielen löytymiseksi. Onneksi sitä ei kuitenkaan Porvoossa tarvitse lähteä etsimään kaukaa.

Kaupungin museot ja näyttelytilat ovat suljettuina, mutta taidetta voi ihastella vaikkapa Porvoon keskustan kupeessa sijaitsevan Aatos Cafén Galleriassa. Mikä parasta, Gallerian näyttelyä katsellessa voi samalla nauttia lämmittävästä, lähellä tuotetusta glögistä ja haukata pientä purtavaa.

Kotimaiset Poikain Parhaat-glögit

Aatos Café on hyvinvointi-, kulttuuri- ja tapahtumakahvila. Kokonaisuus on eettisesti ja ekologisesti harkittu, kotimaisuus sekä kotoisuus huokuvat ilmapiirissä heti sisään astuessa. Kahvila tarjoaa käsityönä valmistettua aamiaista ja lounasta, herkullisia itsetehtyjä mehuja ja smoothieita, erikoiskahveja ja laadukkaan teevalikoiman, luomuviinejä ja pienpanimo-tuotteita.

Ennen tutustumista taiteeseen tilasimme jouluiset glögit. Kokeilimme perinteistä Poikain Parhaat-glögiä sekä samalta tuottajalta aivan uutta vaaleaa raparperiglögiä. Maku toi joulun kielelle ja raparperin vahva vivahde tuli täydellisesti esiin tässä terästämättömässä juomassa. Halusimme kokeilla myös terästettyä versiota perinteisestä glögistä, mikä tasapainotti glögin usein kovin voimakasta makua. Glögien vierelle oli tarjolla erilaisia vegaanisia herkkuja ja valitsimme puolukkaa ja porkkanaa sisältävän ketomuffinin, jossa oli hauskasti yhdistetty suolaista ja makeaa.

Aatos Cafén sisustus on niin kotoisa, että melkein unohtaa olevansa kahvilassa. Johanna Elomaan juuri esille pantuun Intian sävyjä -näyttelyyn tutustuminen on luontevaa, kun teokset ja kahvila ovat samassa tilassa. Elomaa on kirjailija, joka viettää osan vuodesta Intiassa haaveillen tasa-arvoisemmasta maailmasta. Eri puolilta Intiaa otetuista, erilaisia tunteita herättävistä kuvista, Elomaa toivoo välittyvän se kauneus, toivo ja rakkaus, jota hän kohtaa Intiassa vieraillessaan.

Teokset saivatkin aikaan juuri niitä ajatuksia ja tunteita, joita Elomaa halusi tuoda esiin. Teosten vierellä oli myös kauniisti saneltuja, teoksiin yhdistettyjä kirjoituksia, jotka saivat pohtimaan kuvien syvempää merkitystä.

Intian sävyjä -näyttely on esillä Aatos Galleriassa vuoden loppuun, 31.12.2020 asti. Ajatuksia herättävä taide ja vastuullisesti tuotetut vegaaniset herkut kulkevat käsi kädessä Aatoksen tunnelmallisissa puitteissa. Aukioloajat ja muuta ajankohtaista tietoa löydät osoitteesta www.aatoscafe.fi.

#joulumieltäetsimässä

Teksti ja kuvat: Johanna Lukic