Ajan Virta välkehtii hopeisena

Heta Salmi Suomi100-juhlavuoden koru Ajan Virta

Porvoon jokimaisema välkehtii hopeisena korumuotoilija Heta Salmen suunnittelemassa Suomi100-juhlavuoden korussa, joka jatkaa Porvoon Kulttuurinystävät ry:n viime vuonna aloittamaa ”koruinspiraatiota”. Vuonna 2015 yhdistyksen luovana voimannäyttönä oli historiatapahtuma Kuningas Kustaa III:n visiitti Porvooseen ja sen kunniaksi syntyi tuolloin Juliana-koru.

Myös tämä toinen juhlakoru on syntynyt suurtapahtuman inspiroimana, kun ensi vuonna Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään.

Ajan Virta Suomi100 Porvoon koru
Ketju kuplii ikään kuin vesipisaroina ja korun kannattimessa on Porvoon vaakunan C-kirjain (Castellum-linna, Linnajoki – Borgå). Siro muistitikku edustaa modernia korumuotoilua.

Koru mahdollistaa moniulotteisen symboliikan herkällä tavalla. Koru on kunnianosoitus paitsi Suomelle, myös Porvoolle. Tätä ilmentää myös korun nimi, Ajan Virta.

  • Lähtökohtana oli Porvoon joki, joka on ollut tie maailmalle ja maailmalta tänne ja joka ansaitsee tulla ikuistetuksi koruun. Emme hakeneet tyypillisiä Porvoon symboleita, kuten aittoja tai kirkkoa, vaan halusimme toisenlaisen näkökulman, kertoo Sari Glad Porvoon Kulttuurinystävistä.
  • Kulttuurisesti tavoitteena oli laajempi symboliikka. Joki ja luonto ovat vertauskuvia, joihin pystyy samastumaan kulttuurista riippumatta, pohtii Heta Salmi.
  • Porvoon joki on kuin valtimosuoni, lisää taideasiantuntija Tuija Peltomaa.

Nämä kolme naista muodostavat työryhmän, joka on tiimissä ideoinut korua. Mukana on ollut myös Suvi Lepistö. Korun varsinainen tekijä Heta Salmi kertoo oman luovan työnsä prosessoinnin tapahtuneen luonnon äärellä, Porvoon upeissa maisemissa. Hän on muuttanut Porvooseen Järvenpäästä 2000-luvun alussa.

  • Kun muutimme tänne, kävimme usein Linnamäellä koirien kanssa. Järvenpäästä muuttaneelle oli ihmeellistä, että joka paikassa, minne ikinä Porvoossa menikin, oli merkkejä historiasta, eletystä elämästä. Tämä inspiroi minua myös juhlakorun suunnittelussa.

Suomi100 -juhlavuoden koru Ajan Virta on kolmen korun kokonaisuus:

  • kaulariipus 75e
  • rannekoru 75e
  • muistitikku 70e

Jokaiseen kuuluu korurasia sekä tarinakortti, johon Heta Salmi on kauniisti kertonut korun tarinan:

”Kädessäsi on kauniin maiseman inspiroima koru, jota kannattelee Porvoon vaakuna. Siitä voit aistia keskiaikaisen kaupungin kapeat mukulakiviset kujat ja Linnamäellä kasvavat ikiaikaiset kiemurajuuriset hongat.
Voit myös löytää mäen jaloissa helminauhana kiemurtelevan joen ja elämää sykkivän meren. Ei ihme, että myös Albert Edelfelt halusi aikoinaan ikuistaa juuri tämän maiseman; Linnamäeltä etelään aukeavan Porvoon, kotikaupunkimme. Yhden satavuotiaan Suomen kauneimmista helmistä.”

Heta Salmi työskentelee kerran viikossa vuokrapöydällä Vanhassa Porvoossa kultasepänliike Aurumissa, jonka valikoimista koru myös löytyy.

Suomi100 -juhlavuoden koru
Sari Glad (vas.), Tuija Peltomaa ja Heta Salmi esittelivät Suomi100-juhlavuoden uunituoreita koruja Aurumissa torstai-aamuna 10.11.2016.