Korusuunnittelija Elina Mäntylää inspiroivat erilaiset muodot ja materiaalina vaneri. Uuden suunnittelu saa alkunsa oivalluksesta.
– Koru tuo arkeen ripauksen estetiikkaa ja nostaa hetkeksi arjen yläpuolelle. Se saa olon tuntumaan hyvältä. Korun kanssa olo tuntuu huolitellulta ja puetulta. Minusta on ihana katsoa, kun asiakas pukee korut ja katsoo itseään peilistä vieno hymy huulillaan, hyväksyen, korusuunnittelija Elina Mäntylä sanoo.
Puhutaan koruista.
Puhutaan myös muusta.
Estetiikasta. Arjen yläpuolelle pääsemisestä. Kauneudesta. Oman itsensä hyväksymisestä.
Mäntylä suunnittelee kotimaisesta vanerista korvakoruja, rannekoruja ja sisustustuotteita. Häntä inspiroivat sekä muodot että materiaali.
– Korumuotoilu lähtee muodosta. Jokin muoto alkaa kutkutella, alan kehitellä ideoita sen ympärille. Innostuin esimerkiksi miettimään ympyrärengasta muotona. Aiemmin olin käyttänyt rengasmaista osaa vain kahden osan välissä, nyt aloin pohtia, millaisen ketjukorun vanerista voisi luoda, kehittelin erilaisia toteutuksia. Lopulta siitä syntyi kokonainen korusarja, hän kertoo.
Muodon lisäksi tarvitaan oivallus. Se nopea hetki, jolloin näkee tutun uudella tavalla.
Parhaimmillaan koru on ehkä sitä, että oivallus ja toteutus kohtaavat.
Mäntylälle yksi suuri käännekohta oli materiaalin vaihtuminen metallista vaneriin.
Aiemmin hän oli tehnyt koruja rautalangasta ja kristallista.
Ajatus vanerista syntyi vuonna 2010 silloisessa Porvoon-kodissa kesken päivätorkkujen.
– Olin päivätorkuilla, ja mieleeni välähti kuva kristallikruunusta, jossa kristallit olisivat vaneria. Ajattelin, että näissä kristalleissa on jotain makeeta. Otin pahvit esiin, piirsin, tein protoja ja otin yhteyttä laserleikkaajaan. Mieleen tuli myös vahvasti ajatus, että tässä ei ole kaikki.
Arjen yläpuolelle
Nyt Mäntylä tekee koruja sekä päälle puettavaksi että koteihin. Korvakoruja, rannekoruja, himmeleitä. Vanerista.
Loppujen lopuksi kyse on mittakaavasta. Estetiikkaa ja kauneutta – se arjen yläpuolelle nostava hetki – tarvitaan niin pukeutumiseen kuin kodin sisustamiseen. Korvakoru kaunistaa ihmisen, himmeli huoneen.
– Teen samoja muotoja sisustukseen ja korumaailmaan. Kyse on mittakaavan vaihtamisesta. Kummassakin saa parhaimmillaan esteettisen elämyksen, hyvää mieltä, pääsee arjen yläpuolelle, Mäntylä sanoo.
Koruun liittyy usein myös lahjan ajatus, toisen ilahduttaminen.
– Koruja ostetaan paljon lahjaksi. Koru on yksi keino ilahduttaa läheistä ja viestiä, että toinen on merkityksellinen ja arvokas, Mäntylä sanoo.
Mäntylälle itselleen lahjojen antaminen ja tekeminen on ollut elämässä tärkeä juttu, elämänmittainen. Jo lapsena hän teki aina koko suvulle lahjat itse käsin. Se tuntui tärkeältä, tavalta osoittaa välittämistä.
– Yläasteella syntyi itsetehtyjä silmälasitelineitä, neulatyynyjä ja essuja, jotka ilahduttivat sukulaisia ja ovat isovanhemmilla tallessa vieläkin. Pienestä asti halusin tehdä jotain luovaa, ehkä luovilla ihmisillä se oma juttu näkyy jo ihan pienestä asti, on palo siihen. On ihana voida tehdä nyt samaa työkseen, hän nauraa.
Mäntylän yritys Valona syntyi vuonna 2006. Tuolloin Mäntylä asui Porvoon Haikkoossa. Ennen yrittäjyyttä hän oli toiminut neljä vuotta luokanopettajana ja haaveilut käsillä tekemisestä, uuden luomisesta. Sittemmin hän valmistui myös taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta.
Tällä hetkellä Valona työllistää Mäntylän lisäksi kaksi täysiaikaista työntekijää sekä lisäksi osa-aikaisia ja sesonkityöntekijöitä. Alinhankkijoita löytyy eri puolilta Suomea.
Zero waste
Nykykoruissa entistä tärkeämpää on eettisyys ja ekologisuus
Mäntylän käyttämä vaneri on kotimaista ja korujen tekijät puhelinsoiton päässä. Uusien korujen suunnittelussa zero waste -periaate on keskeinen osa suunnittelua.
– Rautalangasta ja kristallista tehdessä en tiennyt, mistä kaikki osat tulivat. Näiden kanssa tiedän. Tuntuu hyvältä tehdä näin, tuntee koko tuotantoketjun. Voin soittaa suoraan vaneritehtaalle Hirvensalmelle ja kysyä, jos jokin askarrutta. Tunnen laserleikkaajat ja koruntekijät henkilökohtaisesti.
Mäntylän kädenjälki näkyy Porvoossa joulun aikaan. Vuonna 2011 häntä pyydettiin suunnittelemaan vanhan kaupungin jouluvalojen sydänaiheet Porvoon kaupungin matkailutoimiston tilaamaan Joulu on Porvoossa -kampanjaan. Materiaaliksi valikoitui koivurisu, jota löytyi silloisen kodin rannasta.
Uutta kohti
Korukulttuuri on murroksessa.
Kun Mäntylä aloitti, pidettiin reilun kolmen sentin korkuisia korvakoruja isoina, eikä puisia suunnitellut juuri kukaan muu. Nyt suunnittelijoita on lukuisia, korut isoja ja näyttäviä. Uskalletaan näkyä.
Inspiraatiota Mäntylä saa luonnosta: vaeltaessaan, meloessaan, merellä sekä hiihtäessään tuntureilla.
Valonan työpaja on Mäntylän kodin vieressä Marjaniemessä. Lähellä on meri, metsä, kaupunki. On tullut perhettä, pieni lapsi ja elämä on tässä. Porvoossakin hän käy silloin tällöin, katsoo vanhaa kaupunkia vähän kaihoten.
On kuitenkin mentävä uutta kohti.
– Tulevaisuudelta toivon uusia ideoita orgaanisiin muotoihin, luovia ajatuksia ja paljon protoja pöydälle, sekä aikaa luoda uutta ja hengittää.
Teksti: Leena-Kaisa Laakso
Valona Oy osallistuu Ornamon Design Joulu -myyntitapahtumaan
– Porvoon Taidetehtaalla 27.-28.11. la klo 11-17 ja su klo 10-17
– Helsingin Kaapelitehtaalla 4.-6.12. la-su klo 10-17 ja ma klo 10-15
Lue lisää: Ornamon Design Joulu 2021
Seuraa Facebookissa: @ornamondesginjoulu
Ornamo ry on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö.
Ornamo Design Joulu 2021 tuottaja on TID-media&events Porvoo.