Suomi-musiikkia Etkoilla

Itsenäisyyspäivän Etkot -kirjastotanssit Porvoon pääkirjastossa 5.12.2017

Satumaa ja Letkajenkka. Nämäpä ovat hyvinkin suomalaiseen musiikkimakuun, ainakin tätä mieltä ovat monet porvoolaiset, jotka osallistuivat kaupunginkirjaston äänestykseen. Jokaisella oli marraskuussa mahdollisuus antaa äänensä rakastamalleen musiikille, musiikkilajille ja kappaleelle. Äänestyksen antia saatiin kuulla tänään 5.12.2017 Porvoon pääkirjastossa Suomi 100 itsenäisyyspäivän Etkoilla, kun kirjastosalissa järjestettiin Kirjastotanssit.

Tilaisuus alkoi Satumaalla ja päättyi Letkajenkkaan. Näiden väliin mahtui koko joukko suomalaisille tuttua musiikkia aina kansansävelmistä rockiin.

 • Voittokolmikkoon ylsivät Unto Monosen Satumaa, Jean Sibeliuksen Valse Triste ja Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa, kertoi kirjastovirkailija Elina Karioja.

Letkajenkka Suomi 100 etkot Porvoon pääkirjasto 5.12.2017 Kirjastotanssit

Viipurin pelastaja

Lasse Rantanen Gammelbackan kirjastosta juonsi Etkot asianmukaisella rentoudella ja yleisö sai kuulla tarinoita kappaleiden taustalta.

Tiesittekö esimerkiksi, että Säkkijärven polkka äänitettiin ensimmäisen kerran 1928 Atlantin toisella puolen? Ja että kyseinen polkka pelasti Viipurin? Tämän tarinan Lasse Rantanen aloitti Väinö Kähärä – nimisestä säkkijärveläisestä pelimannista, joka lähti Amerikkoihin. Kähärä alkoi ottaa New Yorkissa haitarinsoittotunteja opettajanaan norjalais-amerikansuomalainen Willy Larsen, joka puolestaan ihastui Kähärän soittamaan polkkakipaleeseen ja päätti levyttää sen omana sovituksena.

Myöhemmin Dallapé-orkesterin levytys jäi sotahistoriaamme, kun se otettiin suomalaisten ase-arsenaaliin. Tämä sen jälkeen, kun suomalaiset ymmärsivät, että venäläiset olivat sijoittaneet Viipuriin radiomiinoja, jotka oli viritetty laukaistavaksi tietyllä taajuudella.

 • Tarvittiin tietty kolmisointu, että miinat räjähtivät. Suomalaiset alkoivat käydä ankaraa taistelua radioaalloilla. Säkkijärven polkka soitettiin ainakin 1500 kertaa ja tällä onnistuttiin häiritsemään venäläisten äänikoodia, Lasse Rantanen tarinoi.

Kirjastovirkailija Lasse Rantanen Kirjastotanssit Suomi 100 Etkot 5.12.2017

Keskipäivän pullakahvit

Tanssijalka ei kirjastossa kävijöillä tiistaina juurikaan vipattanut muutamaa rohkeaa lukuun ottamatta. Yleisö keskittyi kuuntelemaan ja nauttimaan pullakahveista.

 • Onhan tämä hauska idea. Nämä kappaleet ovat kaikille tuttuja ja ne herättävät hyviä fiiliksiä. Musiikki ylipäänsä nostattaa mielialaa, mietti yleisön joukossa Anu Saari-Gomez.

Joku yleisöstä kaipasi kunnon kermakakkuakin, mutta eikös sokeripullapitko sovi suomalaiseen kahvihetkeen kuin nenä päähän – varsinkin keskellä päivää? Kahvitus kuului tänään myös viralliseen valtakunnalliseen aattojuhlintaan yhtenä kolmesta: ”Kahvita, liputa, valaise”. Jos oikein etiketin mukaan olisi menty, kahvit olisi pitänyt tänään juoda koko Suomen kanssa klo 14.

Porvoon kirjastotanssit Suomi 100 etkot 5.12.2017

Vinyylit esiin

Kirjaston väki oli käynyt läpi levyvalikoimia ja muutama vinyyli pääsi pitkästä aikaa tekemään tehtäväänsä levysoittimella.

 • Meillä on satoja vinyylejä varastossa. Niitä saattavat vielä hifikuuntelijat lainata. Ylipäänsä musiikin lainaaminen kirjastoista on nykyään vähäistä, kun musiikkia saa kuunnella ja ladata helposti netissä, Karioja totesi.

Niinpä niin. Toimittajallekin muistui mieleen kirjastokäynnit musiikkiosastolla 1970-luvulla, kun pelkästään kuulokkeiden asettaminen korville tuntui niiiin ihmeelliseltä ja modernilta! Silloin kaikki musiikki tuli vielä vinyyliltä, vähitellen kasetit valtasivat alaa. Tänään Suomi 100 – Kirjastotanssien musiikki tuli valtaosin CD-levyiltä.

Ainakin nämä kuultiin tänään Porvoon pääkirjaston Etkoilla:

 • Satumaa (Unto Mononen)
 • Valse Triste (Jean Sibelius)
 • Sininen ja valkoinen (Jukka Kuoppamäki)
 • Hengaillaan (Kirka)
 • I will stay (Hurriganes)
 • Murheellisten laulujen maa (Eppu Normaali)
 • Myrskyluodon Maija (Lasse Mårtenson)
 • Säkkijärven polkka
 • Kalliolle kukkulalle
 • Letkajenkka (Katri Helenan laulamana)

Joulu kirjastossa

Jouluna on toivottavasti aikaa lukuhetkille. Jouluaiheisiakin kirjoja on vaikka kuinka ja kirjastossa niitä on tuttuun tapaan nostettu sesongin kunniaksi esille. Porvoon pääkirjaston lastenosastolla on myös veikeä tonttupari. Tonttuasetelman on tehnyt Mirja Karinto.

Mirja Karinto, joulutontut Porvoon pääkirjaston lastenosastolla

Lue lisää Porvoon kirjaston Facebook-sivuilta tai www.porvoo.fi/kirjasto.

Puhelin: 019 5202418