Juoskaahan ulos leikkimään

Runebergin kodin joulukalenteri

”O, kuinka hitaasti aika kuluu”, voivottelevat Runebergin pojat, jotka odottavat jo joulua. Piikoja tämä naurattaa, sillä heillä on valtavasti tekemistä ennen joulua. ”Juoskaahan ulos leikkimään, isänne tarvitsee työrauhaa”, sanoo Fredrika pojille. Mielessään hän lisää: ”Kenties ehtisin itsekin raapustaa muutaman rivin…”

Runebergin kodissa kuusi poikaa odottaa joulua. Kenties se on ensimmäinen joulu uudessa hulppeassa kodissa, jonne perhe muutti 1852 Porvoon silloisesta ytimestä, nykyisestä vanhasta kaupungista. Nuorin pojista on 2-vuotias ja vanhin 17. Siihen väliin skaalautuu monenlaista odotusta.

Runebergin kodin joulukalenterin luukku numero yksi paljastaa, että Fredrikan komento kävi kolmelle viikarille. Aidan takana lumipalloleikeissä ovat varmaankin Walter (14), Janne (9) ja Robert (6). Vanhimmat pojat Ludvig ja Lorenzo eivät enää jaksa turhanaikaista vipeltämistä ja pikku-Fredrikin on paras pysytellä vielä piikojen jaloissa.

Hyasintti Runebergin kodissa
Fredrika rakasti kukkia ja käytti niitä myös runsaasti joulun koristeina. Hän sai syreenit, hyasintit ja jopa kielot kukkimaan jouluksi. Tämä salin pöydällä oleva hyasintti on jo nupuillaan.

Piiat kiirehtivät jouluaskareissa Fredrika-rouvan komennuksessa. Pyykätään, leivotaan, valetaan kynttilöitä. Fredrika saa syreeninoksat kukkimaan, Topelius tulee kylään ja kesylle hiirellekin laitetaan kermat tassiin joulun kunniaksi. Jouluvalmistelujen perinteisiin ja 1800-luvun kulttuurikodin elämään tutustuaan hauskalla tavalla kuvitteellisesti päivä kerrallaan kalenterissa, jonka ovat suunnitelleen Maria Kovanen, Sanna-Mari Niemi ja Jenny Törnroos J.L. Runebergin kodista. Ulkoasun on toteuttanut kuvittaja, sarjakuvantekijä ja graafikko Ulla Donner.

Joulukalenteri on uusi tuote ja sitä voi ostaa mm. museon myymälästä, hinta 8 €.

1800-luvun joulutunnelmia

joulukuusi Runebergin kodissa
Joulukuusi on koristeltu silkkinauhoin ja kynttilöin.

J.L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Joka joulu saliin koristellaan kuusi ja jännityksellä odotetaan myös, ehtiikö syreeni kukkaan ennen aattoa.

Ketunnahkakamarin teekattaus

Tänä vuonna Ketunnahkakamariin on katettu pöytä, jonka antimet ovat Fredrikan reseptikirjan inspiroimia. Tarjolla on korppuja ja niille siveltävää porkkanahyytelöä, munarinkilöitä sekä Lisetten piparkakkuja.

Fredrikan porkkanahyytelö
Fredrikan porkkanahyytelö maistui korppujen kera.

Sivupöydällä komeilee venäläisvalmisteinen samovaari, jonka lieriössä hehkuvat hiilet pitävät säiliössä veden lämpimänä. Tee haudutetaan tinakannussa ja piristeeksi on tarjolla myös Vänrikin punssia, joka on saanut makunsa arrakista ja sitruunasta. Näitä ei kuitenkaan parane museossa itsekseen maistella. Runebergin kodin vieraat eivät muutenkaan itse serveeranneet, sillä tarjoilu kuului tietysti sitä varten palkatun tehtäviin. Runebergeilla oli alkuaikoina kodissaan neljä piikaa.

Vieraita riitti ympäri vuoden, ja joulua väritti erityisen runsas vierasjoukko. Sukua oli paljon ja talo täynnä. Nämä tarinat heräävät eloon J.L. Runebergin kodin jouluopastuksilla lauantaisin ja sunnuntaisin 1.-22.12.2019 suomeksi klo 14 ja ruotsiksi klo 15. Opastukset kuuluvat pääsylipun hintaan (6/8 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi) tai jouluopastuksen voi tilata omille ryhmille hintaan 60 €. Runeberginkoti on avoinna syys-huhtikuussa ke-su klo 10-16, Aleksanterinkatu 3, Porvoo, puh. 040 489 9900.

Runebergin kodin joulupaketit

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić