• Ravintolat, herkut, ruoka

    Eettistä herkuttelua taiteen keskellä

    Joulumieltä voi tänä vuonna olla normaalia haastavampi löytää. Monet tutut tavat on jouduttu muuttamaan ja jouluun kuuluvat tapahtumat on peruttu tai käyntikohteet suljettu. Joulua ei kukaan kuitenkaan voi perua ja sen tärkeys saa meidät tekemään kaikkemme joulumielen löytymiseksi. Onneksi sitä ei kuitenkaan Porvoossa tarvitse lähteä etsimään kaukaa. Kaupungin museot ja näyttelytilat ovat suljettuina, mutta taidetta voi ihastella vaikkapa Porvoon keskustan kupeessa sijaitsevan Aatos Cafén Galleriassa. Mikä parasta, Gallerian näyttelyä katsellessa voi samalla nauttia lämmittävästä, lähellä tuotetusta glögistä ja haukata pientä purtavaa. Aatos Café on hyvinvointi-, kulttuuri- ja tapahtumakahvila. Kokonaisuus on eettisesti ja ekologisesti harkittu, kotimaisuus sekä kotoisuus huokuvat ilmapiirissä heti sisään astuessa. Kahvila tarjoaa käsityönä valmistettua aamiaista ja lounasta, herkullisia…

  • Kurpitsapaistos
    Ravintolat, herkut, ruoka

    Pyhä porkkanalaatikko ja uusi tulokas

    Joulupöytään voisi aina varata vähän tilaa uusille tulokkaille. Ilman kokeilunhalua eivät nykyisetkään jouluruuat olisi perinteiksi päätyneet. Bataatti on jo monelle tuttu maku joulupöydässä perinteisten laatikoiden rinnalla. Mutta miten olisi kurpitsa? Kokeilunhalu herää heti, kun Päivi Karjala kiikuttaa eteeni juuri uunista otetun, muhkeasti tuoksuvan kurpitsa-ruusukaalipaistoksen. Päivi Karjala tekee pitkää päivää yrittäjänä. Ruoka on hänen intohimonsa, ja alan kokemustakin ehti kertyä useissa porvoolaisissa ravintoloissa, kunnes vuosi sitten syntyi idea omasta hyvänolon kahvilasta Laura Karlssonin kanssa. – Kokki minusta tuli varsinaisesti vasta oman yrityksen myötä. Innokas kotikokki sen sijaan olen ollut ihan nuoresta saakka, Päivi kertoo. Ystävykset, molemmat ravintola-alan ammattilaisia, perustivat hyvinvointi-, kulttuuri- ja tapahtumakahvila Aatos Cafén WSOY:n talolle. Kahvila toimii kulttuuritila Vanha123:n sydämenä.…

  • piparkakkujen koristelua Edupolin opetuskeittiössä
    Ravintolat, herkut, ruoka

    Piparipäivä

    Jouluinen tuoksu tulvahtaa Edupolin opetuskeittiöstä ja nostaa mieleen muistoja. Paistinpellit sujahtavat uuniin, sokeri sulaa pannulla, kaulitaan, kootaan ja koristellaan. On piparipäivä. Keittiössä puurtaa neljäntoista hengen joukko ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavia ensimmäisen vuoden kokkiopiskelijoita opettaja Sirkku Mentulan ohjauksessa. Taikinat on valmistettu edellisenä päivänä. Pari komeaa piparitaloa on jo saanut karkkinappipäällysteen. Camilla ja Jenina ovat pienten pipareiden parissa. Koristelu on nypläämistä, joka vaatii sorminäppäryyttä. Tarkkoja etukäteissuunnitelmia ei ole. Spontaanisti koristellaan. Tämä on kivoin vaihe, kun saa käyttää omaa luovuutta, he sanovat. Koristeissa on mistä valita. Camillan hyppysistä hopeiset helmiäiset asettuvat kiertämään tähtimäistä piparia vaalean sokerikuorrutteen päälle. Kuorrutteissa on värisävyjen skaalaa vihreästä pinkkiin, mutta koristelussa kannattaa olla maltillinen, etteivät piparin omat aromit…

  • Riku Stenros Meat District
    Ravintolat, herkut, ruoka

    The Sound of Glögi

    Jouluinen inkiväärin tuoksu, syvän punainen hehku, lämpimän aromikas maku – nyt ovat glögin ainekset kohdillaan. Ehkä lisätään vielä vähän raikkautta appelsiininkuorilla ja sitruunaverbenalla, pohtii ravintoloitsija Riku Stenros pyöritellessään vastavalmistunutta glögiä suussaan. Uusien makujen kehittely on ravintoloitsijan intohimo. Vanha 60 litran viskitynnyri on kypsytellyt joulujuomaa uumenissaan lähes vuoden ja selvästi amerikantammi on tuonut perinteisen glögin makumaailmaan omintakeista syvyyttä. Yrtit antavat tälle Meat Districtin uniikille glögierälle poikkeavan, tšekkiläistä Becherovka-likööriä muistuttavan piparkakkumaisen saundin – juuri sopivan jouluaterialle. Meat District, Gabriel Hagertin kuja, Vanha Porvoo, puh. 020 770 5390, www.meatdistrict.fi Share

  • Café Cabriole kakut
    Ravintolat, herkut, ruoka

    Café Cabriole

    Café Cabriolen kakut ovat vakiinnuttaneet asemansa Porvoon herkuttelijoiden kartalla. Valikoima on laaja ja pelkkä vilkaisu kahvilan kakkuvitriiniin saa pään pyörälle. Café Cabriole on kakkumuotoilun huippua ja makuelämysten mestari. Sijainti kaupunginpuiston ja torin laidalla on erinomainen. Puitteet ovat upeat vanhassa kivitalossa, joka on aikanaan toiminut pankkina. Café Cabriole, Piispankatu 30, puh. 019 523 2800. Avoinna ma-pe 8.30-18, la 8.30-17. www.cabriole.fi Joulu Porvoossa, Porvoon joulu, joulutaika, joulun taika, artikkelin kuvat: Sara Lukic. Share

  • Herkku capuccino
    Ravintolat, herkut, ruoka,  Vuosi 2014 artikkelit

    Cafe Fanny

    Cafe Fannyyn on helppo poiketa ja istahtaa nauttimaan tuokioksi kupponen kahvia, suussasulava kakkupala tai pieni suolainen piirakka. Vanhan Kappalaisentalon kivijalassa sijaitseva kahvila on aivan Vanhan Porvoon ytimessä, Raatihuoneentorin laidalla. Kakut ovat kahvilan omaa valmistusta, tuoreet leivonnaiset tulevat päivittäin paikallisesta Henrikssonin leipomosta. Runebergintorttuja saa ympäri vuoden. Kahvilalla on myös täydet anniskeluoikeudet. Cafe Fanny, Välikatu 13, Vanha Porvoo. Artikkelin kuvat Sara Lukic. Porvoon joulu, joulu Porvoossa, JouluTaika, joulun taika Share