Sauna – suomalainen meditaatiomuoto

Hitaat löylyt hämärässä mökkisaunassa. Sosiaaliset löylyt avantouimareiden saunassa. Joulusauna. Arkisauna lenkin jälkeen. Vihta. Hämäryys. Vilvoittelu ulkona. Rauha. Saunakokemukseen vaikuttaa sekä saunan muotoilu että se, miten saunaa käytetään. Jututimme tutkija, saunologi Lassi A. Liikkasta siitä, mistä hyvä saunakokemus syntyy ja millaista on hyvä saunamuotoilu.

– Voi ehkä sanoa, että sauna on suomalainen meditaatiomuoto. Saunaan liittyy usein jotain erityistä, siellä halutaan rauhoittua ja olla ilman laitteita. Oman osansa saunakokemuksesta muodostavat saunan toteutus, saunakulttuuri ja -seura, saunakokemuksia tutkinut ja saunasta kaksi kirjaa kirjoittanut Lassi A. Liikkanen sanoo.

Suomessa on yli 2,5 miljoonaa saunaa ja rikas yksityissaunakulttuuri. Myös saunat ovat monimuotoistuneet. On kotisaunoja, pihasaunoja ja mökkisaunoja.

– Nykysaunaa ei enää rakenneta kellariin vaan vaikka kerrostalon katolle. Toisaalta edelleen arvostamme luontoyhteyttä ja jäähdyttelymahdollisuutta saunan yhteydessä, ja kattosaunastakin sellaiset löytyvät, Liikkanen sanoo.

Liikkanen työskentelee  tuotesuunnittelujohtajana teknologiayritys Qvikissä. Hän on myös perustanut Saunologia.fi sivuston, joka jakaa ilmaiseksi saunaan liittyvää suunnittelutietoa.

Saunoja tutkimaan hän innostui hankittuaan kesämökin ja ryhdyttyään miettimään, miten tehdä hyvä sauna ja mistä hyvä saunakokemus oikeastaan muodostuu.

– Saunamuotoilussa on lopulta kyse hyvästä käyttökokemuksesta. Ja hyvä saunakokemus muodostuu monesta asiasta. Tärkeitä ovat ilmanlaatu, löylyhuoneen muotoilu ja lämpö. Oman lisänsä tuovat saunakulttuuri ja saunaseura.

Suomalainen saunaperinne…

…nimettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensimmäisenä kohteena Suomesta joulukuussa 2020.

Saunan lämmitys, saunomiseen liittyvät tavat ja perinteet sekä esimerkiksi saunominen lauluissa, uskomuksissa ja tarinaperinteessä ovat osa elävää, aineetonta kulttuuriperintöä. Saunomisen elinvoimaisuus on huipussaan: lähes 90 prosenttia suomalaisista saunoo kerran viikossa. Perinne siirtyy eteenpäin perheissä sekä lukuisissa aktiivisissa saunaseuroissa. (STT 17.12.2020 /Museovirasto)

Suomen Saunaseura arvioi, että Suomessa on yli 3 miljoonaa saunaa, jos mukaan lasketaan myös epäviralliset ja laittomat saunat.

Kuva oikealla: Acerbi, Giuseppe, alkuperäisen kuvan tekijä, vuosi 1804. Museovirasto-Kansatieteen kuvakokolma.

Hyvästit minisaunakulttuurille

Lassi A. Liikkanen jakaa suomalaiset saunat kahteen tyyppiin. On huoneistoihin integroituja ja erillisiä. Integroitu sauna löytyy asunnon sisältä, erillinen voi olla vaikka se perinteinen saunamökki järven rannalla.

Integroidut saunat elävät muutoksen aikaa. Vielä jokin aika sitten vallalla ollut into rakentaa oma sauna pienimpäänkin kerrostaloasuntoon alkaa olla ohi. Voimme sanoa hyvästit minisaunakulttuurille.

-Yksiöiden minisaunakulttuuri on häviämässä, pienistä huoneistosaunoista on luovuttu. Alun perinkin ne syntyivät tukemaan asuntojen kilpavarustelua, jossa tärkein ei ollut käyttäjäkokemus vaan osakkeen arvon lisääminen, mikä rikastutti ensisijaisesti rakennuttajafirmoja, Liikkanen sanoo.

Sähkökiukaan voittokulku

Alun perin sähkökiukaan tulo oli mullistanut integroitujen saunojen suunnittelun. Sähkökiuas vapautti saunan paikan, enää ei tarvittu hormia tai piippua.

Syntyi sähkösaunakulttuuri, jossa saunaan pääsi siististi ja nopeasti, jopa eteisen ovesta. Saunoja rakennettiin yksiöihin ja omakotitalojen kellareihin.

Samalla ehkä menetettiin jotain. Ainakin mökkisaunan tuoksu, hämäryys ja vihdontakulttuuri, yhteisöllisyys.

Jokainen istui saunassa tahoillaan.

– Integroitujen saunojen muotoilu kehittyi paljon teknologian tuomien mahdollisuuksien mukana. Tällä vuosituhannella niiden muotoilun kehitys on painottunut sisustussuunnitteluun, klassisen teollisen muotoilun oivallukset ovat vähissä, Liikkanen sanoo.

Integroitujen saunojen interiööriä hallitsi puinen ilme aina 90-luvulle asti.

– 2000-luvun alussa markkinoille tuli erilaisia saunavahoja ja -suojia, joilla puupaneeleihin ja lauteisiin saatiin uusia sävyjä. Tulivat tummemmat sävyt.

Muotoiltu sauna

Saunakokemuksen jäljillä

Nyt saunoja suunnitellaan jälleen uudella tavalla.

Kokemuksellisuus on tullut mukaan suunnitteluun. Enää ei tarvitse mennä kellariin, nyt suunnataan yhteiseen isoon saunaan jopa kerrostalon katolle.

– Suosiossa ovat isommat saunat esimerkiksi kerrostalojen kattoterasseilla, Liikkanen sanoo.

Erillisten saunojen kulttuuri elää omaa elämäänsä ja muuttuu hitaammin. On edelleen saunamökkejä, pihasaunoja ja autoon viriteltyjä matkasaunoja.

– Uutta on ollut pulpettikatto tai isompi lasipinta-ala, mutta mitään kovin radikaalia ei ole nähty.

Mistä hyvä saunakokemus syntyy?

Liikkanen listaa ainakin kolme asiaa.

Ne ovat ilmanlaatu, löylyhuoneen muotoilu ja lämpö.

– Etenkin ilmanlaatu on klassinen kompastuskivi, joka jää edelleen usein liian vähälle huomiolle. Hyvä ilmanlaatu syntyy, kun ilma vaihtuu sopivasti. Tilaan tulee raikasta ilmaa, ilma sekoittuu ja vanha ilma poistuu.

Saunakokemukselle puitteet antaa löylyhuoneen muotoilu. Sopiva koko, mieluisat lauteet, sävyt ja valaistus. Puhutaan sekä rakennustekniikan antamista mahdollisuuksista että sisustussuunnittelusta.

Lämpöä antaa kiuas, tätä nykyä usein pilarimallinen tai verkkokiuas.

Liikkasen mielestä onnistuneen saunan rakentaminen on aina monen tekijän summa, eikä mikään yksittäinen asia ratkaise kokonaisuutta.

Omaa mökkisaunaansa hän rakensi hartaasti, ja siitä tuli aika hyvä.

– Mikään ei ole täydellinen, mutta tuli yllättävän hyvä, hän nauraa.

– Syntyi runsaiden löylyjen ja miedon lämmön sauna, jonka luonnetta en osannut etukäteen aavistaa, hän kertoo.

Sata vuotta sitten sauna oli paikka, jossa tehtiin montaa asiaa.

– Saunan käyttö on köyhtynyt siitä. Tai ehkä ei, viime aikoina saunat ovat kuitenkin löytäneet uusia muotoja, moni on virittänyt niihin etätoimistojakin.

Tulevaisuuteen Liikkanen katsoo odottavin mielin.

– Nähtäväksi jää, muuttuvatko puulämmitteiset saunat uhanalaisiksi ja tuleeko merkittävästi lisää vaikkapa julkisia saunoja. Arvot ja toiveet muuttuvat pikku hiljaa, uudet saunat vastaavat muuttuneisiin tarpeisiin.

Teksti: Leena-Kaisa Laakso

Ornamon Design Joulu 2021
Lue lisää: Ornamon Design Joulu Porvoossa ja Helsingissä.