Aistikasta muotokieltä

Päivi Mikola Galleria Colmio

Kolmonen avaa mielikuvitukselle uskomattomia sfäärejä

”3 on mielenkiintoinen luku. Enemmän kuin 1 ja paljon jännittävämpi kuin staattinen 2. Kolmonen on selvästi potentiaalisempi luku kuin ykkönen, joka on vain yksinäinen piste avaruudessa, tai kakkonen – kahden pisteen kautta voi piirtää suoran, mutta sillä ei ole sen ihmeellisempää ulottuvuutta. Sen sijaan kolme – kolme pistettä muodostavat jo tason. Ja kolmannen ulottuvuuden!”

Galleria Colmio Porvoo
Galleria Colmiossa on myynnissä mm. colmio-keinutuoleja.

Porvoolainen arkkitehti-muotoilija Päivi Mikola pohtii työnsä taustoja ja etsiytyy syvälle suunnittelemiensa esineiden olemukseen vuonna 2019 ilmestyneessä kirjassa Kauneus, järki ja tunteet. Hänet tunnetaan mm. huonekaluista, erityisesti ns. Colmio-perheestä. Sen ytimessä on oivallus pyöristetystä kolmiosta, joka ”pyöristettyjä kirjaimia” myöten päätyi myös vuonna 2003 Mikolan yrityksen nimeksi, kun kova k muuntui ideoidessa c-kirjaimeksi.

Galleria Colmio

Colmio sijaitsee Porvoon vanhassa kaupungissa Jokikadulla ns. Hagertin talon sisäpihalla. Pieni viihtyisä myyntitila toimii myös galleriana, jossa nyt joulun alla 2020 on esillä Mikolan tekemiä ryijyjä sekä Marianne Iivosen pigmenttivedoksia vanerille ja paperille, Aino Kajaniemen kuvakudoksia, Paavo Pelvon öljymaalauksia ja Satu Montarin applikaatioita.

Galleriassa on myös näyttävät kangaspuut. Niiden äärellä on syntynyt syvän vehreä, juhlakauden lämpöä henkivä ryijy ”Joulua odotellessa” joulupuun muodossa, tumma taivaansini taustanaan. Puun oksistossa tuikkivat pienet valot.

Esineiden olemuksia

Palataan vielä mainittuun kirjaan ja Mikolan muotokieleen, joka kulkee ajatuksista ja tunteista käsien kautta esineiksi ja kirjassa edelleen sanoiksi. Hän suunnittelee esineitä pääosin puusta ja korostaa kokonaisvaltaista aistittavuutta. Tämän ajatuksen Mikola muotoilee osuvasti ja hauskasti: ”Ei koskaan ole kysymys vain siitä, miltä joku näyttää, vaikka sen on toki näytettävä siltä miltä myös tuntuu”. Hän tarkoittaa, että on oltava uskollinen materiaalille. Onko pinta kova vai pehmeä, onko väri kylmä vai lämmin? Puu on moni-ilmeinen, se ei kirsku kuten teräs, vaan kalisee pehmeästi, se tuntuu lämpimältä, mutta voi olla kevyt tai raskas. Puulla on inhimillinen ja sympaattinen imago.

Mikola toteaa, että esineet kasvavat traditiosta, opitun tiedon, kulttuurin ja käytännön soveltamisesta ja että muotoilu on jalostamista. Hän pitää yhtenä parhaimpana määritelmänä vertausta esineen sieluttamisesta, jossa muotoilija onnistuu saamaan aikaan ”aidon esineen”. Tuotteella on silloin oma ego, sielu. Mikola leikittelee ja tarinallistaa: Ego on yksi kirjan päähenkilöistä, hänen lisäämänsä E, läsnäolija suunnitteluprosessissa, johon jo Kaj Frank aikanaan listasi viisi olennaista E:tä – ekologia, ergonomia, ekonomia, estetiikka ja etiikka.

Mikola myös kysyy, mikä on suunnittelijan oikeus tässä tavaran täyttämässä maailmassa tuottaa lisää tavaraa? Mikä on vastuu? Mikolan kohdalla vastaus tuntuu kulkevan hienovireisenä säikeenä koko kirjan läpi, se sisältyy hänen tapaansa elää ja luoda. Hän lainaa Georg von Wrightiä: ”Sanoisin, että elämän tarkoituksen pohtiminen on siinä, että kukin meistä harkitsee, mitkä ovat hänelle ominaiset kyvyt ja lahjat. Kehittämällä lahjojansa, mutta myös auttamalla muita tekemään samoin, ihminen toteuttaa elämänsä tarkoituksen.” (HS kuukausiliite 2/1994, Mikolan kirjassa sivulla 244).

Teksti: Tuula Lukic
Kuvat: Johanna Lukic

Kauneus, järki ja tunteet
Päivi Mikola ja Ilpo Okkonen: Kauneus, järki ja tunteet.

Kirjan upeat valokuvat ovat arkkitehti-valokuvaaja Ilpo Okkosen ottamia.

www.colmio.com

Galleria Colmion näyttelytilan toiminta Jokikadulla on päättynyt 2021.
Jouluna 2021 Colmion tuotteisiin voi tutustua mm. Ornamon Design Joulu -tapahtumissa:
Porvoon Taidetehtaalla 27.-28.11.2021 la klo 11-17 ja su klo 10-17
Helsingin Kaapelitehtaalla 4.-6.12.2021 la-su klo 10-17 ja su klo 10-15