Joulutontun tuntevat kaikki, mutta muitakin tonttuja mahtuu maailmaan ja Suomeen erityisesti saunatonttuja. Vanhan kansanperinteen haltijatontut ovat valloittaneet porvoolaisen nukketeatteritaiteilija Anne Lihavaisen sydämen. Erityisesti taiteilija lumoutui kollegansa Teija Sivulan kirjoittamasta tarinasta Saunatontun salaisuus. Sen pohjalta hän loi jouluisen nukkenäytelmän Saunatontun lahja. Tämän joulun esitykset ovat pian pyörähtämässä käyntiin.
- Joulusaunan valmistelu kuuluu omiin rakkaisiin lapsuudenmuistoihini. Tärkeitä asioita tapahtui aina ennen ja jälkeen saunan. Mummon kotona maalla sauna oli korkeiden kinosten takana, 150 metrin päässä talosta. Saunalle johtava kynttiläpolku oli pikkutytölle satumainen. Sieltä saunan pienestä ikkunasta sitten katselimme, näkyisikö tonttuja ja joulupukkia. Ja ainahan pukki oli ehtinyt käydä lahjoineen ja jättää jäljet lumihankeen, Anne Lihavainen muistelee.
Olemme Nukketeatteri Ofelian tiloissa Porvoon Taidetehtaalla. Haastattelun aikana pieni saunatonttu Simeoni istuskelee savusaunansa lauteilla, kuuntelee ja tarkkailee niin kuin tontuilla on tapana.
Simeonin savusaunan hämyssä tervasaippua tuoksuu, saunaklapit ja kiuaskivet pyörähtävät tanssiin ja vihtakin osaa puhua. Vain saunojat puuttuvat, sillä kukaan ei enää halua kylpeä vanhanaikaisessa savusaunassa ja onneton Simeoni on toimeton. Onneksi paikalle eksyy nokkela Rouva Rottanen, jonka kanssa saunatonttu punoo kekseliään juonen. Tarinassa edetään vauhdikkain kääntein ja välillä vähän jekutellen kohti jouluiltaa.
Jouluna tunteet syvenevätOfelia täyttää tänä vuonna 12 vuotta, mutta teatteria Anne Lihavainen on tehnyt jo 25 vuotta, niistä 15 Porvoossa. Nukketeatteri Ofelia on kiertävä teatteri ja repertuaarissa on useita tilattavissa olevia esityksiä. Se pitää taiteilijan vauhdissa ympäri vuoden. Joulunajan hän on kuitenkin rauhoittanut yhdelle esitykselle ja monet muistavatkin jo porvoolaisperinteeksi muodostuneen nukkenäytelmän Pikkupeikon joulu. Anne kertoo, että Tonkka Moosesta ei ole hylätty, nyt on vain Simeonin vuoro.
- On ihana keskittyä vain yhteen esitykseen kerralla. Tämä on itsellenikin rituaalimatka joulun rauhaan, hän sanoo.
Juuri rauhasta on kyse myös saunatontun tarinassa, vaikka siinä vauhdikkaita juonenjuoksuja onkin. Tarinassa on myös pieniä piikkejä nykyaikaan. Pitääkö kaiken todella olla nopeaa, helppoa ja heti valmista?
- Joulutunnelma syntyy lopulta hyvin pienistä asioista eikä joulustressiä kannata kenenkään kehitellä. Suokaamme itsellemme joulurauha, Anne suosittelee.
Ja saunahan on mitä mainioin rauhoittumisen paikka.
Tarinassa käsitellään myös yhdessä tekemisen merkitystä. Se kertoo välittämisestä, toisen auttamisesta ja siitä, miten tärkeää on tuntea itsensä tarpeelliseksi.
- Jouluna tunteet syvenevät niin hyvässä kuin pahassa. On myös paljon yksinäisyyttä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan arvostavani yhdessäoloa. Ajan antaminen toiselle on hienoin lahja, ei maksa mitään, mutta antaa paljon.
Teksti ja kuvat: Tuula Lukić
Lue myös artikkeli vuodelta 2014: Pikkupeikon joulu
Saunatontun lahja
Käsikirjoitus: Teija Sivula
Käsikirjoituksen muokkaus: Anne Lihavainen
Nuket, lavastus ja näytteleminen: Anne Lihavainen
Ohjaus: Anne Lihavainen ja Teija Sivula
Musiikki: Petter Korkman
Näytökset Porvoossa:
ma 26.11. klo 9.30 (loppuunmyyty) ja 10.30 Taidehalli, Porvoon Taidetehdas
la 8.12. klo 11 Vanha 123, Kaivokatu 35
Esityksiä myös muilla paikkakunnilla, katso: www.nukketeatteriofelia.fi.
Lisäksi Nukketeatteri Ofelialla on avoimet ovet lauantaina 15.12. klo 10-18.
Porvoon Taidetehdas, 2. krs, Läntinen Aleksanterinkatu 1, puh. 040-7186674. Tervetuloa Tonttulaan!