Yhdessä kauneuden äärellä

Marwa Jukka Rintalan näyttelyssä Näsin kartanossa
Sifa
Sifa ja hänen suosikkipukunsa Jukka Rintalan näyttelyssä.

Suomen muotisuunnittelun tähtikaartiin kuuluva Jukka Rintala on tuonut Galleria Näsin kartanoon upean kokonaisuuden akvarelleja, iltapukuja ja sisustutuotteita. Todellista juhlan kimallusta, kuten näyttelyn nimikin kertoo. Näyttely huipentuu tulevana viikonloppuna 16.-17.12.2017. Lauantaina on mm. muotinäytös klo 15. Jukka Rintala on myös itse paikalla, juontaa näytöksen ja piirtää muotipiirroksia yleisön toivomuksesta.

Tänään, valon ja Lucian päivänä, Porvoon Luetaan yhdessä -ryhmä vietti syyskauden päättäjäisiä tutustumalla näyttelyyn. Maahanmuuttajanaisille suunnattu, suomen kielen oppimiseen kannustava ryhmä alkoi kokoontua Porvoossa vuonna 2013. Kyseessä on valtakunnallinen Luetaan yhdessä -verkosto. Toiminnan ytimessä on yksilöllisen oppimisen huomioiminen, mutta kuten tämä päivä jälleen osoitti, yhdessäolo on valtava voimavara niin maahanmuuttajanaisille kuin ryhmän vapaaehtoisille suomalaisohjaajille – naisia hekin kaikki.

Artikkelikuvassa on Marwa, joka saapui Suomeen pari vuotta sitten Irakista ja asuu nyt Porvoon Hamarissa. Hänellä on kolme lasta, joista Eyhem ja Eless olivat tänään mukana. Luetaan yhdessä -ryhmän tapaamisiin lapset ovat aina tervetulleita. Gammelbackan kirjastossa, jossa Porvoon ryhmä tapaa säännöllisesti kerran viikossa keskiviikkoisin (seuraavan kerran 10.1.2018), ohjaajat huolehtivat myös lastenhoidosta, niin että äiti voi keskittyä suomen kielen harjoitteluun.

Kuvasin Marwan Jukka Rintalan akvarellin äärellä. Oikealla näkyvä teos oli hänen suosikkinsa. Kaunis taulu oli ollut jonkun toisenkin mieleen, sillä sen alla oli punainen merkki ostovarauksesta…

Ranta-aitan tunnelmissa

Päivä alkoi Vanhassa Porvoossa glögin ja pipareiden merkeissä. Luetaan yhdessä -ryhmän opettajista Maija Kullberg oli kutsunut naiset oman pihapiirinsä historiaa huokuvaan, viehättävään ranta-aittaan. Tällainen mahdollisuus on harvinainen paljasjalkaisille porvoolaisillekin.

Nykyisin niin tutut glögin lisukkeet ja joulumaut – mantelit ja rusinat – olivat aikanaan eksoottisia tuontituotteita, joita Porvoon ranta-aittoihinkin kauppalaivojen lasteista purettiin. Nyky-Suomessa maahanmuuttajat tuovat kulttuuriimme uusia ruokasävyjä ja ruokahan on mahtava ja yhdistävä keskustelunaihe!  

  • Kongolainen ruoka on maukasta. Syömme tietysti suomalaistakin ruokaa, mutta useimmiten valmistamme kotona omia perinteisiä aterioita, kertoi Kongosta kotoisin oleva Sifa.

Riisi, maissi, bataatti, papu, herne…Sifa luetteli tuttuja aineksia. Taito onkin siinä, miten maut loihditaan keittiössä suussasulaviksi.

Luetaan yhdessä Porvoo
Punaisen ranta-aitan ovensuulla ovat Marwa, Eyhem ja Eless sekä Sifa, Regine ja Victoria.

Lumoavat juhla-asut

Vanhasta kaupungista kävelimme yhdessä Näsin kartanoon Jukka Rintalan Juhlan kimmallus -näyttelyyn. Vannoutunut taiteen ja kauneuden ystävä, galleristi Hanna-Kaarina Syrjäläinen otti ryhmän vastaan sydämelliseen, persoonalliseen tapaansa.

Hanna Kaarina Syrjäläinen
Hanna-Kaarina Syrjäläinen sytyttää Lucian päivän lyhtyä galleriansa edustalla ja toivottaa Luetaan yhdessä -ryhmäläiset tervetulleiksi Näsin kartanoon 13.12.2017.
  • Ensin syntyy viiva, se on kaiken lähtökohta Jukka Rintalan teoksissa, hän kertoi.

Monet eivät tunne Rintalaa akvarellistina, mutta kun katselee Näsin kartanon lennokkaita juhla-asuja, huomaa väistämättä yhteyden. Asuissa ja akvarelleissa on sama ilmavuus, vapaa ja elegantti henki.

Galleria Näsin kartano Jukka Rintalan näyttely Juhlan säihkettä
Anneli (vas.), Marja-Liisa ja Bettan ihastelevat Jukka Rintalan kukkaisunelmaa, joka sattui olemaan tämän tekstin kirjoittajan suosikki näyttelyasujen joukossa.
Kim
Vietnamista kotoisin oleva Kim valitsi juhla-asujen joukosta kauneimman.

Vietnamista kotoisin oleva Kim (ks kuva vasemmalla) kiersi näyttelyä ja valitsi juhla-asujen joukosta kauneimmaksi mustan unelman.

  • Asu on juhlava, mutta samalla näyttää siltä, että se on helppo pukea ylle ja kangas joustaa. Muodot tulevat kauniisti esiin. Selkä ei ole avoin – on kaunista, kun kaulus nousee niskaan kuin koriste, Kim pohti.

Juhlan kimallus -näyttely on avoinna 21.12.2017 asti Galleria Näsin kartanossa, Näsinmäentie 1,  ti-pe klo 11-18, la-su klo 12-16. Lauantaina 16.12. avoinna klo 12-17. Vapaa pääsy.


 

Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoima Luetaan yhdessä -verkosto tukee maahan muuttaneiden naisten kotoutumista. Luetaan yhdessä -ryhmässä opettellaan puhumaan, kirjoittamaan ja lukemaan suomea. Ilmaiset oppitunnit keskiviikkoisin klo 10–12 Gammelbackan kirjaston tiloissa Porvoossa alkaen 10.1.2018 ja jatkuen toukokuun puoliväliin asti.

Tässä artikkelissa maahanmuuttajanaisten sukunimiä ei mainita.

Lue myös JouluTaika -artikkeli: Luetaan yhdessä.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukic

Galleria Näsin kartano
Luetaan yhdessä -ryhmä vietti syyskauden päättäjäisiä 13.12.2017. Säde Kajosvuo-Hämäläinen vie joukkoa Galleria Näsin kartanoon.