Täti Monika ja Saiturittaren Joulu

Täti Monika ja Saiturittaren joulu on vaellusnäytelmä Porvoossa.

TÄMÄ ARTIKKELI ON VUODELTA 2014

Vanhassa Porvoossa viivähdettiin tänään hetki joulun taiassa, sen kaiken voittavassa hyvässä sanomassa, kun Teatteri Soittorasian perinteinen vaellusnäytelmä Täti Monika ja Saiturittaren Joulu kuljetti yleisöä pitkin tunnelmallisia katuja. Esitys perustuu Charles Dickensin klassikkoon Saiturin joulu. Se on muunneltu hauskasti ikiomaksi porvoolaisversioksi ja mikäpä olisikaan tällaiselle joulutarinalle sopivampi esityspaikka kuin idyllinen Vanha kaupunkimme? Illan pimetessä jouluvalot tuikkivat kauneimmillaan ja Primavera-kuoron esittämät ihanat joululaulut soivat kuin satumaailmassa.

Täti Monika johdattaa yleisön joulutarinaan.
Kaikki kuuntelevat Täti Monikan kertomaa tarinaa isästä ja tyttärestä ja pienestä putiikista, jossa vallitsi aina lämmin joulun henki, kunnes…

Kaiken kauniin vastapainona on synkkyyttään säkenöivä Saituritar. Hän sivaltelee kanssaihmisiä mielensä mukaan ja haluaa kieltää jouluilon kaikilta. Saituritar sulkee kaupungin putiikit ja häätää joululaulujen laulajat. Kirkonkin hän omii itselleen niin, ettei sinne ole kenelläkään menemistä kuin vasta joulun jälkeen.

Saituritar ei siedä joulua eikä salli Porvoon putiikkien koristautuvan jouluun.
Joululomia ei tarvita eikä oikeastaan jouluakaan, elämöi Saituritar apulaisilleen.
Saiturittaren joulu - vaellusnäytelmä Vanhassa Porvoossa
Vuokrankorotukset juuri joulun alla! Saiturittaren suorasukaisuus saa suut loksahtamaan auki.
Primavera-kuoro laulaa Vanhalla Raatihuoneentorilla.
Primavera-kuoro luo joulutunnelmaa Vanhalla Raatihuoneentorilla, mutta Saituritar haluaa tehdä laulamisesta lopun ja huitoo kaikki tiehensä. Tässä kohtauksessa on todella yllättävä käänne!

Saiturittaren kovan pinnan alla on kätkössä suuri suru. Vasta muistojen ryöpyt saavat jäätävän sydämen sykkimään vähitellen lämpöä, mutta hyvän voittoon tarvitaan myös muiden apua. Onneksi Täti Monikalla on siihen konstit ja hänen salaperäinen taikansa saa lasten avustamana aikaan muutoksen. Porvoon tuomiokirkon pihalla kaikki haluavat jakaa joulumieltä myös Saiturittarelle, joka hitaasti palauttaa mieleensä menetystensä muistoja.

Saituritar yrittää unohtaa isänsä kuoleman. Tuomiokirkon pihalla muistot vyöryvät mieleen.
Kirkon pihalla muistot nousevat mieleen – niin surulliset kuin kauniitkin.
Täti Monika juttelee väliajalla lasten kanssa.
Hurmaava Täti Monika piti huolen siitä, ettei Saiturittaren kiivas äksyily turhaan pelottanut pienimpiä.

Reilun tunnin mittaiseen yhdessäoloon sisältyi väliaika, jolloin nautittiin pipareita ja lämmintä glögiä. Lopussa tunnelma oli koko ryhmässä niin hyvä, ettei Täti Monikalle tuottanut yhtään vaikeuksia saada isoa yleisöjoukkoa hassuttelemaan tutulla joululaululla Porsaita äidin oomme kaikki.

Täti Monika ja Saiturittaren Joulu on kuin joulumieli itsessään – hyvä voittaa pahan, yhdessäolo yksinäisyyden, avunanto hylkäämisen, lempeys armottomuuden. Se herkistää jouluun, mutta mukana on myös joulun ehdottomasti tärkeät elementit: iso annos lapsenmielisyyttä ja iloa!

Saituritar palaa puistonpenkillä kipeisiin muistoihinsa.
Matkan varrella koettiin aavemaistakin tunnelmaa, kun Saituritar palaa puistonpenkillä menneisyyteensä.

Täti Monika ja Saiturittaren Joulu esitettiin tänä vuonna vain kerran, sunnuntaina 21.12.2014.
Artikkelin kuvat: Sara Lukic.

Teatteri Soittorasia

Täti Monika on ollut Teatteri Soittorasian päätähti jo pitkään. Teatterinjohtaja Pentti Kinosmaa on luonut tästä vaaleanpunaisesta lämminsydämisestä rouvasta hassunhauskan hahmon, joka on asettunut asumaan Porvooseen TeatteriTaloon. Sieltä hän tekee käyntejä milloin minnekin, sillä tätiä pyydetään usein vierailuille esiintymään ja tuomaan hyvää mieltä lapsille.
TeatteriTalossa järjestetään myös monenlaisia kursseja, joissa opitaan erilaisia ilmaisutaitoja ja teatterin tekemistä. Työpajaopetuksessa painopiste on toiminnallisuudessa ja oppiminen tapahtuu kuin leikkien!
Joulun aikaan TeatteriTalossa on vietetty perinteisesti Kuusijuhlia. Myös Viiru ja Pesonen on kuulunut Teatteri Soittorasian ohjelmistoon jo muutamia vuosia.
Lue lisää kotisivuilta: www.teatterisoittorasia.com

Teatteri Soittorasia, Malmintie 2, 06500 Porvoo. Puh: 050 – 366 3232.

www.facebook.com/TeatteriSoittorasia