Pyhä porkkanalaatikko ja uusi tulokas

Kurpitsapaistos

Joulupöytään voisi aina varata vähän tilaa uusille tulokkaille. Ilman kokeilunhalua eivät nykyisetkään jouluruuat olisi perinteiksi päätyneet.

Bataatti on jo monelle tuttu maku joulupöydässä perinteisten laatikoiden rinnalla. Mutta miten olisi kurpitsa? Kokeilunhalu herää heti, kun Päivi Karjala kiikuttaa eteeni juuri uunista otetun, muhkeasti tuoksuvan kurpitsa-ruusukaalipaistoksen.

Päivi Karjala tekee pitkää päivää yrittäjänä. Ruoka on hänen intohimonsa, ja alan kokemustakin ehti kertyä useissa porvoolaisissa ravintoloissa, kunnes vuosi sitten syntyi idea omasta hyvänolon kahvilasta Laura Karlssonin kanssa.

– Kokki minusta tuli varsinaisesti vasta oman yrityksen myötä. Innokas kotikokki sen sijaan olen ollut ihan nuoresta saakka, Päivi kertoo.

Ystävykset, molemmat ravintola-alan ammattilaisia, perustivat hyvinvointi-, kulttuuri- ja tapahtumakahvila Aatos Cafén WSOY:n talolle. Kahvila toimii kulttuuritila Vanha123:n sydämenä.

Ei joulua ilman laatikoita

Sesongin raaka-aineet inspiroivat Päiviä, ja kurpitsa on ajankohtainen vielä joulunakin. Yhtä lailla bataatti sopii paistokseen, jota hän aikoo tänä jouluna valmistaa aattoillan aterialle. Mausteinen myskikurpitsa-ruusukaalipaistos paahdetuilla pähkinöillä maistuu perinteisten jouluruokien lisukkeena, myös kinkun kera.

– Minusta on kiva kehitellä jotain uutta, olen siis vähän upgreidannut joulupöydän antia, Päivi kuvailee ja hyrähtää iloisesti.

Perinteetkin ovat osa Päivin joulumenyytä, ja yksi on pyhä: porkkanalaatikko. Sen hän valmistaa Oulussa asuvan, 96-vuotiaan Anni-mummun reseptillä. Muidenkin laatikoiden valmistus kuuluu Päivin luovuttamattomiin oikeuksiin, myös silloin, kun perhe viettää joulua jossain muualla kuin kotona. Tänä vuonna laatikot lähtevät mukaan appivanhempien luokse.

– Laatikot ovat minun sydämenasiani. Ehdoton suosikkini on lanttulaatikko, ilman sitä ei joulua tule. Eikä muuten tule ilman rosolliakaan. Ja sitten on vielä kala, erityisesti itse tehty graavikala, Päivi listaa omia jouluherkkujaan.

Ruuan nautinto

Työpäivinä Aatos Cafén kasvis- ja vegaaniruoka sekä eettinen ja ekologinen arvomaailma toteutuvat Päivin arkisessa ruokavaliossa, mutta hän syö myös lihaa.

– Aatos-Cafén myötä olen tehnyt entistä enemmän tuttavuutta kasvisruokiin, vaikka pidän yhtä lailla perinteisestä kotiruuasta. Jos syön lihaa, sen on oltava laadukasta ja haluan tietää lihan alkuperän.

Mistä ruuan nautinto oikeastaan syntyy?

– Monista asioista, tuoksuista, väreistä. Mutta ehkä tärkeimpänä ovat tuoreet raaka-aineet, ylipäänsä raaka-aineiden kunnioittaminen. Eihän hyvällä raaka-aineelle tarvitse paljoa tehdä, että ruuasta tulee hyvää, Päivi toteaa.

– Nykyään nautin vielä enemmän, jos saan jonkun muun laittamaa ruokaa, kun itse teen sitä nykyään töissä koko ajan. Siksi onkin ihanaa, että mies kokkaa kotona ja on erinomainen ruuanlaittaja, hän lisää.

Entä mikä on olennaisinta joulupöydässä?

– Tietysti rakkaat ihmiset, perhe. Se, että pääsee rauhoittumaan ja olemaan läheisten ihmisten kanssa, sillä arki on niin hektinen. Yhdessä tekeminen ja yhdessä nautiskeleminen, se on joulupöydän tärkein juttu.

 

Mausteinen myskikurpitsa-ruusukaalipaistos paahdetuilla pähkinöillä

Paistos on hyvin helppotekoinen ja sen voi vaikkapa valmistella aattoa edeltävänä päivänä ja viimeistellä lisukkeilla juuri ennen tarjoilua. Kurpitsa kuutioidaan ja paahdetaan uunissa, mausteiksi suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä. Sitruunatimjami on oma suosikkini, Päivi Karjala kertoo.

Mausteinen myskikurpitsapaistos

1 kg myskikurpitsaa kuutioituna uunivuokaan

laadukasta oliiviöljyä

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. timjami, sitruunatimjami, rosmariini)

1 kpl luomusitruunaa puolikkaina vuokaan kurpitsojen keskelle, leikkauspinta ylöspäin  

Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 40 min kunnes kurpitsat kypsiä.

Purista paahtuneet sitruunat valmiin paistoksen päälle ja sekoittele.

Päälle:

Ruusukaalia ja broccolinia

Paahdettua pekaanipähkinää (tai muita pähkinöitä maun mukaan)

 

Kaalit paistetaan pannulla laadukkaassa öljyssä niin, että pinta paahtuu, mutta kaalit jäävät napakoiksi.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja reippaalla tujauksella sitruunamehua.

Paahdetut pähkinät sopivat mainiosti myös naposteluun ja vaikka juustotarjottimelle lisukkeeksi, joten tee reilumpi satsi kerralla.

Pekaanipähkinöitä, rypsiöljyä, suolaa, kookossokeria kulhoon, sekoittele sekaisin ja levitä uunipellille. Paahda uunissa 175 asteessa kunnes pähkinät ovat saaneet väriä.

Ruusukaali, broccolini ja pähkinät kannattaa lisätä kurpitsapaistoksen päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Paistos maistuu myös kylmänä.

Pähkinäallergikko voi korvata pähkinät paahdetuilla siemenillä.

 

Teksti: Tuula Lukić

Kuvat: Srba Lukić