”Huomenna, jos Jumala suo…”

Joulurauhan julistus on elävä perinne seitsemän vuosisadan ajalta

Jouluaattona hieman ennen kello kahtatoista eri puolilla maata lähes miljoona suomalaista keskeyttää joulunvalmistelunsa ja asettuu TV:n tai radion ääreen. Tasan kahdeltatoista Suomen Turku julistaa joulurauhan Vanhan Suurtorin laidalla sijaitsevan Brinkkalan talon parvekkeelta.

Traditio on tärkeä, sillä se ikään kuin virallisesti aloittaa joulun. On aika rauhoittua ja hiljentyä joulunviettoon. Tapa on lähtöisin keskiajalta. Joulurauha luettiin ääneen kansalle ja sisältö selitettiin perusteellisesti. Ääneen lukemisen taustalla oli lukutaidottomuus, joka alkoi parantua vasta 1800-luvun lopulla kansakoulun myötä.

Joulurauha on perinteisesti julistettu vanhoissa kaupungeissa, ja keskiajan kaupungeistamme perinne jatkuu Turussa, Porvoossa, Raumalla ja Naantalissa. Tammisaaresta ja Oulusta joulurauhaa on julistettu 1600-luvulta, Hämeenlinnasta 1700-luvulta ja Tampereelta vuodesta 1815 lähtien. Eri aikoina julistuksen on voinut kuulla muissakin kaupungeissa. Uusia tulokkaita ovat Pieksämäki ja Vantaa.

Kun joulurauha on haluttu julistaa mahdollisimman tehokkaasti, on apuna käytetty ajan parasta tekniikkaa. 1200-luvun lopusta ja 1300-luvun alusta lähtien julistus on ollut merkittynä muistiin pergamentille. Tehokkuutta lisättiin lukemalla julistus kadunkulmissa fanfaarien säestyksellä. Julistajan mukana ratsastivat kaupungin porvarit ja näin tapahtuma näkyi komeana kulkueena kaupungin joka kolkassa.

Runebergskören Porvoo joulurauhanjulistuksessa

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”

Tiedetään, että keskiajalla joulurauha julistettiin useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Joulurauha alkoi aatosta ja jatkui 20 vuorokautta aina Nuutin päivään asti (13. tammikuuta). On myös merkintöjä joulurauhan päättymisestä loppiaiseen (6. tammikuuta). Tuomaan päiväkin (21. joulukuuta) on aloittanut joulurauhan, sillä tuolloin kaikkien jouluvalmistelujen tuli olla tehtyinä.

Joulurauha oli osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoa, jossa kirkolla oli keskeinen rooli. Kauppaa ei saanut käydä ja tulenteossa oli oltava tarkkana. Erityisesti kurinpitäjiä huoletti holtiton kansa 20 päivän vapailla. Varmuuden vakuudeksi joulurauhan rikkomisesta sakkorangaistukset olivat kaksinkertaiset. Juhlapyhiä tuli viettää rauhassa ja sovussa, juopottelua ja riitelyä välttäen. Kansaa kehotettiin muun muassa ”wiriäst edzimän Jumalan huonetta” ja kiellettiin ”ylen syömys ja juopumus, iosta sijwotoin elämänkerta elcunca saa.” Lopuksi toivotettin ”idze cullegin hyfwä, terwelistä ja onnelista Joulun Juhla caices rauhasa ia sowinos”.

Tiettävästi joulurauhanjulistus luettiin ensimmäistä kertaa Turun Vanhalla Suurtorilla vuonna 1320. Turussa perinne on ollut lähes katkeamaton keskiajalta lähtien. Julistus on jätetty lukematta Ison vihan aikana 1721 ja Suomen sodan aikana 1800-luvun alussa. Myös vuonna 1917 ja talvisodan alussa 1939 joulurauha jäi Turussa julistamatta.

Nykyinen julistus, joka alkaa tutuilla sanoilla ”Huomenna, jos Jumala suo”, perustunee kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Vanhimpana säilyneenä suomenkielisenä tekstinä pidetään Rauman lumppupaperille sulkakynällä kirjoitettua joulurauhanjulistusta. Sen oletetaan olevan 1600-luvulta. Vanhin Turusta löydetty rauhanjulistus on vuodelta 1834.

Porvoon nykyinen julistusteksti vastaa Turussa luettua ja 1800-luvulla uudistettua tekstiä, mutta Porvoossakin historiallisen julistuksen teksti on kirjattu vuonna 1663. Julistusperinne on mitä todennäköisimmin tätä vanhempi, mutta ei yhtäjaksoinen.

Porvoossa rauhoitutaan

Porvoossa Raatihuoneentori alkaa jouluaattona täyttyä puoli neljän aikaan iltapäivällä, oli tuisketta tai räntää. Torille tullaan kuulemaan joulumusiikkia ja joulurauhanjulistusta, mutta myös tapaamaan toisia hyvänjouluntoivotuksin.

Joulurauha julistetaan Porvoossa 24.12. kello 16 Vanhan raatihuoneen portailta. Kaikkien tuntema Jouluyö juhlayö virittää kuulijat ensin joulutunnelmiin Porvoon ja Suomenkylän Soittokunnan esittämänä. Myöhemmin kuullaan vielä Enkeli taivaan. Esiintymässä on lisäksi Runebergskören BSB joululauluilla Det är en ros utsprungen ja Maa on niin kaunis.

Porvoon joulurauhanjulistus Mikaela Nylander

Joulurauhan julistaa tänä vuonna Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander.

Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla,
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Kun seremonia on ohi, jatkaa osa vielä kauniille, kynttilävaloin tuikkivalle Näsin hautausmaalle muistamaan edesmenneitä. Tilaisuus on kuin siirtymärituaali julkisesta, kaikille yhteisestä tilasta yksityisen piiriin. Vähitellen kaupunki hiljenee. Monille porvoolaisille aattoiltapäivän tapahtuma on se ainoa oikea joulunalku, jossa mieli rauhoittuu joulunviettoon.

Teksti: Leila Toffer-Kares ja Tuula Lukić

Kuvat: Srba Lukić

Kuvissa tunnelmia Porvoosta vuodelta 2014. Myös tuolloin julistuksen luki Mikaela Nylander.

Lähteitä:

Tuomas Heikkilä, Liisa Suvikumpu: Suomen Turku julistaa joulurauhan, Kirjapaja

Joulu Kultainen, toim. Sirpa Karjalainen, Weilin&Göös.

www.porvoo.fi/porvoo-juhlii-ja-muistelee, www.ts.fi, www.ls24.fi, www.evl.fi