Lucia – Valon tuoja

Porvoon Lucia 2014 Raatihuoneentorilla
Porvoon Lucia 2014
Lucia-perinne elää vahvana Porvoossa. Lauantaina 13.12.2014 klo 18 Raatihuoneentori oli täynnä väkeä ihastelemassa valon tuojaa. Lucia Caroline Högel, neidot Emilia Brusas ja Marianna Forsell. Kruunajaispuheen piti radiotoimittaja Frida Lindholm.

 

Taivaalla tähtivyö

Jo taivahalla kuu
kirkkaana loistaa,
ja lahden lainehet
sen katseen toistaa.
Venheeni vartoaa,
siihen jo astukaa.
Soi iltakello,
soi iltakello.

(Napolilainen kansanlaulu, suom. V. Arti)

On vaikea yhdistää laulua lahden lainehista vuoden pimeimpään aikaan ja kynttiläkruunua kutreillaan kantavaan neitoon. Joka vuosi joulukuun 13. hiljennytään kuitenkin eri puolilla Suomea Lucia-juhlan yhteydessä kuuntelemaan tätä kaunista italialaista hymniä, mutta hieman erilaisin sanoin:

Taivaalla tähtivyö
kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön
tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus,
riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy,
kynttilät syttyy.
(Sigrid Elmblad , suom. Erkki Ainamo)

Laulussa kuvaillaan myös valkeaan verhoon kätkeytynyttä Pohjolaa, johon Pyhä Lucia tuo taivaallista hohtoa. Napolinlahdella sijaitsevan Santa Lucia –nimisen kylän merimaisema on siis viehättävästi muuntunut kulttuuriimme sopivaksi, aivan kuten alkuperäinen, katolisen kirkon omaksuma Lucia-legendakin.

Tunnetuimman legendan mukaan Lucia oli sisilialainen kristitty, jonka pettynyt sulhaskandidaatti ilmiantoi roomalaisille keisari Diocletianuksen vainojen aikaan vuoden 300 tienoilla.

Jos eteläisessä Suomessa ei joulukuun puolivälissä vielä olekaan lunta, niin sitä kirkkaammin Lucia-neito juhlaa valaisee. Porvoossa kruunajaisia vietetään perinteisesti Vanhalla raatihuoneen torilla, josta kulkue jatkaa tuomiokirkkoon.

Lucia Valon tuoja Porvoon tuomiokirkossa

Porvoon lyseossa Lucia-juhlaa on vietetty säännöllisesti jo ainakin 1860-luvulla, vaikka nykyinen Lucian päivään liittyvä kulkue- ja hyväntekeväisyysperinne on syntynyt vasta 1900-luvun alussa. Ensimmäinen Lucia-kilpailu ja -kulkue järjestettiin Tukholmassa vuonna 1928. Helsinki otti mallia vuonna 1930 ja näin perinne on nykyisessä muodossaan asettunut Suomeen.

Lucia-neidon yllä on pitkä kaapu, jonka valkea väri on puhtauden vertauskuva. Punainen vyönauha kuvastaa marttyyrikuolemaa ja vihreä seppelekruunu ikuista elämää.

Teksti Tuula Lukic, kuvat Sara Lukic. Teksti on julkaistu JouluTaika-lehdessä vuonna 2011.

Porvoon joulu, joulu Porvoossa, joulutaika, joulun taika, Lucia valon tuoja