Luetaan yhdessä

Luetaan yhdessä -ryhmäläisiä Porvoon pääkirjastossa

Tänä aamuna Porvoon pääkirjaston kahvilassa kuului heti ovien avauduttua aamukymmeneltä iloisia tervehdyksiä, halauksia ja puheensorinaa. Joulutortut oli jo katettu pitkään pöytään, mutta makoisat palat saivat odottaa vuoroaan. Ennen herkuttelua pääsi syyskauden päättäjäisiä viettänyt Luetaan yhdessä -ryhmä kirjastokierrokselle.

Luetaan yhdessä Porvoon ryhmä pääkirjastolla 7.12.2016.

Luetaan yhdessä on maahanmuuttajanaisille suunnattu suomen kielen opintoihin kannustava, matalan kynnyksen verkosto, joka toimii vapaaehtoisvoimin eri puolilla Suomea. Sitä hallinnoi Suomen Akateemisten Naisten Liitto.

Luetaan yhdessä -ryhmäläisiä Porvoon pääkirjastossa 7.12.2016.

Porvoossa ryhmä aloitti toiminnan vuonna 2013 primus motorinaan Säde Kajosvuo-Hämäläinen. Tällä hetkellä ryhmän vetäjänä toimii Aila Blomster.

Porvoon Luetaan yhdessä -ryhmä kokoontuu joka keskiviikko klo 10-12 Gammelbackan kirjastossa, ja tänäkin syksynä mukana on ollut reilu kymmenkunta maahanmuuttajanaista Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta.

Pääkirjastolla väkeä oli tätäkin enemmän, kun lämminhenkiseen päättäjäisjuhlaan oli saapunut myös useita entisiä ohjaajia ja oppilaita aikaisemmilta vuosilta. Aluksi tehtiin tuttavuutta kirjaston tiloihin ja palveluihin ja lisäksi valokuvaaja Tero Marin oli saapunut kertomaan kirjastossa olevasta upeasta pienoisnäyttelystään Silence speaks. Esillä on pimeän ajan valokuvia Porvoosta ja lähiympäristöstä vielä 10.12.2016 asti.

Tero Marin Silence speaks -valokuvanäyttely
Valokuvaaja Tero Marinin teoksia on myynnissä myös Taidetehtaan joulumarkkinoilla 9.- 11.12.
  • Jokainen valokuvateos tehdään käsityönä, materiaalit ovat happovapaita ja kestävät hyvin aikaa, Tero Marin kertoi.

Kaikki kuvat ovat signeerattuja. Marinin valokuvateoksia on saatavana numeroimattomina (25-200 €/teos) sekä numeroituina rajoitetun kappalemäärän teoksina (hinnat alkaen 300 €/ teos).

Tero Marin valokuvia
Luonto, hämyisät ja sumuiset hetket ovat Tero Marinin töissä vahvasti läsnä. Kuvia ei ole käsitelty, vaan ne näyttävät luonnon sellaisena kuin kuvaaja on sen linssiinsä ”vanginnut”.

Pääkirjaston toisessa kerroksessa on esillä näyttely Minna Lehväslaihon postikorttikuvituksista 10.12. asti.

Minna Lehväslaihon postikorttikuvituksia
Minna Lehväslaihon postikorttikuvituksia.

Helen Garberin Kissa-aiheiset akvarellit ovat näyttelyvuorossa pääkirjastossa 12.-30.12.2016.

Kevätkummun kirjastossa voi puolestaan ihastella Viveca Husbergin valokuvanäyttelyä Metsän rauhallisuus 5.12.2016-13.1.2017.

Joululukemisia kirjastosta

Kirjastot ovat ihastuttavia paikkoja aina, mutta nyt ne ovat erityisen tunnelmallisia ja pukeutuneet jouluun, ainakin täällä Porvoossa. Henkilökunta on nostanut esiin jouluaiheista lukemista ja runsaasti muutakin mielenkiintoista kirjallisuutta – tietoa, tarinaa, jännitystä, fantasiaa ja romantiikkaa, jokaiselle jotakin.

Porvoon pääkirjasto, lastenosaston joululukemista.

Soisin kaikille elähdyttäviä lukuhetkiä, kun joulupyhätkin koittavat ja on toivottavasti myös aikaa viivähtää kirjojen parissa. Kirjastossa kannattaa käydä!

Joulukuusi Porvoon kaupunginkirjastossa.
Pääkirjaston kuusi on koristeltu minikokoisilla kirjoilla!

Kirjastolla on myös huomattava merkitys uuden kielen oppimisen kannalta. Gammelbackan kirjasto onkin tärkeä yhteistyökumppani Luetaan yhdessä -toiminnalle Porvoossa. Pieneen, kotoisaan kirjastoon vilkkaan lähiön ostoskeskuksessa on helppo tulla, mutta antoisaa oli tänään myös tutustua pääkirjastoon, jonne ohjaajat olivat järjestäneet kaikille kyydin.

Yksilöllistä oppimista pienryhmässä

Luetaan yhdessä -ryhmässä opetus on hyvin yksilöllistä, sillä ohjaajat huomioivat maahanmuuttajien erilaiset lähtökohdat suomen kielen oppimiseen. Ryhmässä saattaa olla myös henkilöitä, joilla ei ole luku- tai kirjoitustaitoa. Tällöin eteneminen alkaa esimerkiksi sana- tai palapeleillä. Päätavoite on auttaa naisia kotoutumaan uuteen kotimaahan turvallisessa ympäristössä.

Naiset voivat osallistua ryhmän toimintaan myös pienten lastensa kanssa – ohjaajista aina joku auttaa lasten hoidossa tai liekittämisessä – ja kirjastossa hyllythän ovat täynnä lapsiakin kiinnostavia kirjoja.

Luetaan yhdessä -ryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 11.1.2017 klo 10 Gammelbackan kirjastossa. Osallistuminen on maksutonta ja kaikki maahanmuuttajanaiset ovat tervetulleita.

Lue lisää:

Luetaan yhdessä -valtakunnallinen sivusto

Luetaan yhdessä -Porvoo

Gammelbackan kirjasto  puh. 040 197 7212

Porvoon pääkirjasto  puh. 019 520 2418

Kevätkummun kirjasto  puh. 019 520 2410

facebook.com/teromarinphotography

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić

Tämän artikkelin kuvat on otettu kännykkäkameralla.