Killing Joke

Killing Joke kirjan kansikuvasta

Post-punk. Kuuluneeko jouluun? Ei ainakaan traditionaaliseen hempeään joulukuvastoon. Mutta onko joulu koskaan ollutkaan syvimmältä sanomaltaan valmis siisti paketti? Tänä jouluna tuohon pakettiin voisi hyvinkin kääräistä originellin kirjan ”kuolettavasta kaskusta”.

Äskettäin on nimittäin ilmestynyt ensimmäinen kattava teos 1970-luvun lopulta lähtien omassa musiikkigenressään huikeaa mainetta niittäneestä brittiläisestä Killing Joke – yhtyeestä. Bändin rosoisen taipaleen on koonnut kirjankansien väliin porvoolaistoimittaja, tietokirjailija Jyrki ”Spider” Hämäläinen.

  • Killing Joke oli yksi niistä bändeistä, jotka 1980- ja -90 –lukujen taitteessa olivat luomassa uutta post-punk genreä ja oli siinä aivan omassa liigassaan. Yhtye on ollut aktiivinen miltei koko ajan tähän päivään asti muutamia breikkejä lukuun ottamatta. Vuodesta 2010 alkaen on alkuperäinen kokoonpano ollut jälleen kasassa, ”hämähäkki” Hämäläinen kertoo.

Ärhäkkä, dynaaminen bändi

Punk haastoi 1970-luvulla valtavirran rockmusiikin. Tätä seurasi pian taiteellisempi ja kokeilevampi musiikkivirtaus post-punk, josta puolestaan sikisi useita uusia vaihtoehtorockin alalajeja, esimerkiksi goottirock.

Killing Joke ei sekään ripustautunut post-punkiin, vaan tuli tunnetuksi myös mm. metallimusiikista. Mystisismi, okkultismi, ärhäkkyys, dynamiikka – näihin sanoihin Hämäläinen tiivistää bändin luonnetta ja ilmaisuvoimaa.

  • Bändin taival lähti aikanaan Lontoon vallatuista taloista ja eräänlaisena huipentumana oli rituaalinomainen, okkultistinen äänityssessio Gizan pyramideilla 1990-luvun puolessa välissä, Hämäläinen avaa Killing Joken etappeja, joita hän myös kirjassaan tuo esiin.

Toimittaja unelmatyössä

Jyrki ”Spider” Hämäläisen teos on saanut jo runsaasti näkyvyyttä mm. Briteissä. Killing Joke -historiikki on täyttänyt ammottavan aukon –se vain joutui odottamaan tekijäänsä 40 vuotta.

Killing Joke: Are you receiving?Yhtyeen ensimmäinen albumi ”Killing Joke” ilmestyi lokakuussa 1980. Tähän kiintopisteeseen Hämäläinenkin asetti tavoitteensa kirjan julkaisusta ja onnistui: e-kirja ”Killing Joke: Are you receiving?” ilmestyi Amazonin palvelussa tämän vuoden syyskuussa, täydellisesti 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Painettuna kirja ilmestyi 2.11.2020. Kustantajana on New Haven Publishing, jonka julkaisuohjelmassa painottuvat musiikki ja viihde.

Kustantajasta ei tosin ollut vielä mitään tietoa, kun Hämäläinen tarttui toimeen kesällä 2019 ja ryhtyi toteuttamaan ensimmäistä tietokirjahankettaan. Taustalla oli jo vankka kokemus toimittajana. Opiskeltuaan Leedsissä ja Lontoossa mediaa ja populaarikulttuuria 2000-luvulla oli Hämäläinen jäänyt Englantiin ja hän työskenteli siellä pitkään alan tehtävissä. Unelmana oli jo opiskeluaikana ollut rock-toimittajan ura, ja huippuhetkiä oli brittilehdessä vuonna 2012 julkaistu ensimmäinen kansisivujuttu.

  • Killing Joken jäseniäkin olen haastatellut useamman kerran, ja kun olin kerran tullut tutuksi, olen aina myös saanut kutsun backstagelle, kun bändi on ollut Suomessa keikoilla. Takahuoneessa on tullut monet kerrat vietettyä aikaa bändin kanssa, Hämäläinen kertoo.

Potkua uusille projekteille

Kirjassa on yli 20 haastateltavaa, jotka syventävät kuvaa bändistä ja jäsenistä. Kuva ei ole mitenkään siloiteltu.

  • Halusin tuoda bändin esiin monesta kulmasta siten, että kokonaisuus olisi mahdollisimman todenmukainen. On sekoilua ja huumeiden käyttöä ja villejä studiosessioita, mutta on myös monia merkittäviä virstanpylväitä, jotka vasta nyt ovat tulleet julki.

Hämäläinen odottaa nyt innolla bändin uskollisten fanien kommentteja. Kirja-arvosteluissa suunta on ollut erinomainen, onhan kyseessä myös poikkeuksellinen teos, jossa on runsaasti uutta tietoa. Tietokirjailijana Hämäläinen on saanut potkua tuleviin projekteihin ja ajatuksissa siintää jälleen musiikkiaiheinen kirja.

Ehkä kuulemme siitä ensi jouluna?

Lisätietoja kirjasta:

Killing Joke book

Jyrki ”Spider” Hämäläinen

Facebook: Killing Joke Book

Teksti: Tuula Lukić