Jouluasetelma Vanhassa Porvoossa

Piipahda putiikkiin

Vanha Porvoo on tänään hennon lumipeitteen heläisemä. Pieni pakkanen nipistelee poskipäitä ja ihmiset pujahtelevat putiikkien lämpöön. Kauppiaat ovat jo aikaa sitten loihtineet näyteikkunansa joulun tunnelmiin. Ja jos jossain, niin vanhan kaupungin kaduilla kaiken kauniin ympäröimänä aistit herkistyvät joulun odotukseen.

Jokikatu Vaha Porvoo 30.11.2019

Tänään on myös perinteinen Vanhan Porvoon joulunavajaistapahtuma, joka on toteutettu alueen yrittäjien toimesta jo 1950-luvulta lähtien. Paikalla ovat jälleen joulupukki, tontut ja rumpalipojat sekä VPK:n nuorten soihtukulkue. Lisäksi sopraano Marion Melnik esiintyy pianisti Janne Hovin säestämänä. Kunniavieras ja juhlapuhuja on toimittaja, tietokirjailija Helena Petäistö.

Porvoon vanha raatihuone

Vanhan Porvoon joulunavajaiset käynnistyvät kohta!

Joulu huokuu vaaleissa sävyissä

Piipahdan ensin Vanille Homeen, Jokikadun sisustusliikkeeseen, jonka nimikin on aisteja herättelevä. Putiikki on pieni, sisustus runsas. Joulu huokuu Vanille Homessa vaaleissa sävyissä.

 

Yrittäjä Sonja Lind on pitänyt putiikkiaan ensin Loviisassa, josta liiketila muutti Porvooseen vuonna 2013. Sisustuliike oli ollut hänen pitkäaikainen unelmansa. Vanille Home tarjoaa arkielämän estetiikkaa. Sen ytimessä ovat kauniit esineet, kattaukset ja vaatteet.

Sonja Lind Vanille Home

Sonja Lindin Vanille Home -sisustusliikkeessä (Jokikatu 12) kannattaa unohtaa kiireet – hyllyt ja pöydät tarjoavat mahdollisuuksia moniin ihastuttaviin löytöihin.

 Värien runsautta

Jokikadulla sijaitsee putiikki, jossa aina saa vetää henkeä hämmästyksestä. Istra on värien hehkussaan ainutlaatuinen.

”Kynttilämaakari” Marjo Lehtosalo valmistaa kynttilöitä omalla pajallaan Koskenkylässä. Vanhan Porvoon putiikissa (Jokikatu 18) myynnissä on paljon muutakin, mm. shaaleja, raaksilkkiä, hopeakoruja ja kotimaista käsityötä.

Vuonna 2015 JouluTaika-lehdessä oli Marjosta haastattelu: www.joulutaika.fi/istra-kynttilat-marjo-lehtosalo/

Marjo Lehtosalo - Istran kynttilät

Marjo Lehtosalo valaa kynttilät pajassaan Koskenkylässä.

Joulupukin Lahjapaja

Porvoo on aina ollut joulukaupunki, mutta tänä vuonna se on sitä aivan erityisesti Joulupukkisäätiön kanssa solmitun sopimuksen sinetöimänä. Korvatunturin tonttupajan haarakonttori on nyt Rihkamakatu 4:ssä. Joulupukin Lahjapajaan voi vaikkapa tulla kirjoittamaan kortit ja kirjeet ja tiputtaa ne punaiseen postilaatikkoon joulupukin leimalla. Vieraskirjaan voi raapustaa tervehdykset Korvatunturille.

Joulupukin Lahjapaja Porvoo, Pia Petäjä

Pia Petäjä tutkailee vieraskirjaa, johon lahjapajassa kävijät kirjoittavat terveisensä Korvatunturille.

– Joulupukki kuuluu kaikille, ja voimme omalta osaltamme kaikki olla joulupukin apulaisia jakamalla toisille iloa ystävällisillä sanoilla ja teoilla, tuumii Lahjapajassa yrittäjä Pia Petäjä.

Liikevaihdosta osa ohjautuu Joulupukkisäätiön kautta hyväntekeväisyyteen maailman lasten auttamiseksi. Myynnissä on herkkuja, käsitöitä, designea, luomukosmetiikkaa, kortteja ja koristeita. Joulupukki on luvannut tulla paikalle aina silloin tällöin tervehtimään porvoolaisia ja muitakin kaupungissa kulkevia. Joulupukin vierailuajat voi tarkistaa Facebookista @joulupukinpajaporvoo.

Teksti: Tuula Lukić

Kuvat: Tuula Lukić ja Srba Lukić