Runebergin kodin joulupolku tallitonttu
lapset,  museot,  Vuosi 2014 artikkelit

Runebergin kodin joulupolku

TÄMÄ ARTIKKELI ON VUODELTA 2014

Runebergin kodin joulupolku 2014 tallitonttu
Runebergin kodin pihapiirissä joulupolun varrella istuu tonttu joulupuuroa nauttimassa. Tonttu pitää silmällä lahjoja ja joulukuusta, sillä on tontun kunnia-asia pitää hyvää huolta kaikesta, mutta niin, ettei isäntäväki huomaakaan.

Runebergin kodin pihapiirissä vallitsee seesteinen loppuvuoden tunnelma. Fredrikan puutarha on vaipunut talvilepoon ja odottelee ylleen lumivaipan pehmeää suojaa. Mutta tontut ovat ahkeria ympäri vuoden. Näillä puuhakkailla talon- ja tontinvahdeilla riittää tehtävää talvisessa puutarhassa ja pihassa. On huolehdittava lintulyhteistä ja kaikkien kotieläinten hyvinvoinnista ja pidettävä silmällä isäntäväkeäkin, joka valmistautuu komeassa kodissaan joulunviettoon.
Kotitonttu on tänä vuonna ollut hieman huolissaan, ehtiikö Fredrika-rouvan kielopuu puhjeta kukkaan aatoksi. On kotitontun kunnia-asia vahtia kielopuun oksia ja varmistaa, ettei kasvupaikalle pääse viima vetämään.

Tallitonttu puolestaan häärii ulkorakennusten liepeillä riihitontun kanssa. Se odottaa saavansa maukasta ja höyryävän lämmintä joulupuuroa hyvänmielen palkkioksi, kuten aina. Paitsi sen yhden kerran, kun kansallisrunoilija oli niin uppoutunut riimiensä rustaamiseen, että unohti komentaa villejä poikiaan. Yksikään niistä kuudesta vilperistä ei kantanut piian lautaselle annostelemaa jouluherkkua talliin, ennen kuin Fredrika huomasi vahingon – juuri parahiksi, sillä tallitontun kärsivällisyydellä on piukka rajansa ja se poksahtaa, jos perheväki talossa aikoo yöpuulle ennen kuin tonttuja on hyvitelty. Tallitonttu ei varmasti olisi herätellyt hevosta ajoissa joulukirkkoon seuraavana aamuna ja se olisi kaiken lisäksi pitänyt pihan pimeänä koko talven puhaltelemalla lyhdyt sammuksiin.

Artikkelin kuvat: Johanna Lukic Porvoon museon luvalla.

Runebergin kodin joulupolku

Ruenbergin kodin joulupolku 2014 tallihevoset
Tallissa on pientä pähkinää purtavaksi älynystyröille ja mietteitä entisajan joulunvietosta.

Lapsille ja lapsenmielisille, Runebergin kodin pihapiirissä 21.12.2014 asti kotimuseon aukioloaikoina ke-su 10-16, Aleksanterinkatu 3, Porvoo. Tiedustelut puh. 040 489 9900. Kotisivut: Runebergin koti
SATUTUNTI
Sunnuntaina 21.12. klo 10 suomeksi ja klo 11 ruotsiksi.
Runebergin kotimuseo on suljettu 22.12.2014–6.1.2015.

 

Porvoon joulu, joulu Porvoossa