Kartanojoulu Holmin talossa

Punssia ja pamauksia

Verimakkaroissa tuoksahtaa vastavalmistunut aromi. Palan painikkeeksi tarjolla on myös aniksella, kuminalla ja koiruoholla maustettua viinaa. Se on miesväelle. Meille paikalle kokoontuneille daameille kaadettaisiin siirappisnapsit, mikäli se vielä olisi mahdollista tässä huushollissa. Nyt museon joulu kutkuttelee vain mielikuvituksen makunystyröitä ja siihen onkin paras tyytyä. Amanuenssi Solveig Bergholmin valmistamat herkut voivat muutoin jäädä pahasti hampaankoloon tai kurkkua kirveltämään. Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, sillä sokerikin saattaa olla hamsterin hiekkaa.

Verimakkaraa museon joulupöydässä

Vasta tehtyä, aidon näköistä, vaan ei syötävää. Holmin talon toiseen kerrokseen on katettu museon joulu. Verimakkaran lisäksi viinapöydälle on aseteltu silliä ja suolaisia rinkeleitä. Näistä antimista on 1700-luvulla nautittu pitkällä kaavalla, useita tunteja ennen jouluillallista.

Holmin talon salissa odotetaan taas joulua. Porvoon museon väki on kattanut pöydän kukkuroilleen 1700-luvun porvarisperheen jouluherkkuja, kustavilaistyylin mukaisesti harmonisin asetelmin ja yhteneväisin posliiniastioin. Jos minulta kysytään, niin tämä perinne on yksi joulun ehdoton merkkipaalu! Museossa on mukavaa ja jouluna erityisesti. Lucian päivästä eli 13.12. lähtien aina 29.12. asti on Porvoon museoon vapaa sisäänpääsy (Holmin talo ja Vanha raatihuone).

Holmin talo Lillemor Jordas

Tutkija Lillemor Jordas esittelee 1700-luvun kartanojoulua Holmin talossa.

Herraskaiset herkut

Tänä vuonna joulua vietetään salin lisäksi Holmin talon muissakin huoneissa.

Mutta pysytään vielä hetki juhlavan illallispöydän äärellä. On kinkkua, aladobia, juureslaatikoita ja hyytelöitä. Monenmoista herkkua. Holmin perheessä ei ole tarvetta kursailuun. Johan Holm nuoremman liiketoimet menestyvät – alakerrassa on rihkamapuoti, josta maailmalta rahdatut eksoottiset mausteet, kuivatut viikunat ja rusinat sekä Reinin ja Moselin viinit löytävät kyllä tiensä kauppiasperheen omaankin pöytään. Kattokruunuun ei kelpuuteta savuavia talikynttilöitä, vaan ainoastaan ihka oikeat, arvokkaat vahakynttilät.

Holmin talon keittiö

Holmin talon keittiössä on käynyt kuhina, kun jouluun valmistauduttiin usean viikon ajan. Myös köyhäinleipää leivottiin ja jaettiin varattomille kaupunkilaisille.

Perhe on melkein kartanonväkeä, jos ei muuten, niin varallisuudeltaan ja ulkoisilta puitteiltaan. Porvoonjoen toisella puolella Näsin kartano on siirtynyt maksamattoman velan vastikkeena Ramsay-suvulta Holmin perheelle kuningas Kustaa III:n luvalla. Säätyrajoja koetellaan.

Herrainhuoneen punssipöytä Holmin talossa.

Jouluilta etenee. Herrainhuoneessa on illallisen jälkeen tarjolla punssiboolia, johon on sekoitettu arrakkia, sitruunaa, runsaasti sokeria, ehkäpä vähän teetäkin. Olo saattaa olla jo raukea, herrat tupruttelevat sikareitaan ja rauskuttelevat pähkinöitä ja paahdettuja manteleita. Ehkä siinä joku saa päähänsä uhmata joulurauhaa ja lähteä pihalle paukuttelemaan, kun aseetkin ovat ihan käden ulottuvilla! Aseella ampuminen on ollut vanha jouluperinne.

Joulupaketteja Holmin talossa.

Olisikohan isännän paketissa sikari?

Uutta sen sijaan on lahjojen jakaminen, mutta mitä paketeista löytyykään? Lahjaan liitetyt nokkelat runonpätkät vihjailevat sisällöstä ja lahjan antajasta. Saattaa olla niinkin, että saat paketissa takaisin kummallisesti kadonneen korusi.

Holmin talon föörmaaki.

Siirrytäänpä vielä föörmaakiin. Sieltä on upea näkymä torille. Joulurauha on julistettu jo Tuomaanpäivänä raatihuoneen toisesta kerroksesta. Nyt tori on tyhjä, kaikki ovat omiensa piirissä joulua viettämässä ja täällä Holmin perheen seurusteluhuoneessa kaakeliuuni lämmittää seuruetta mukavasti. Ehkä oven takaa keittiöstä kantautuu pientä kilinää ja kalinaa, kun palvelustyttö hyörii vielä illan viimeisissä valmisteluissa, mutta varmasti hänetkin kutsutaan kuulemaan, kun joulukertomus luetaan Raamatusta kolmikynttilän loisteessa.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić

 

Porvoon museon joulu 2019

Erikoisnäyttelyt:

– Kartanojoulu Porvoossa 1700-luvulla. Holmin talo 27.11.2019-5.1.2020

– Ville Vallgren ja possuystävä. Filippa Hellan alkuperäiskuvitus julkaistuun kirjaan. Holmin talo 4.12.2019-2.2.2020

– Joulukuusi, Vanha raatihuone 13.12.2019-5.1.2020.

– Poimintoja vuoden 2019 lahjoituksista. Vanha raatihuone 13.12.2019-5.1.2020.

Tapahtumia Holmin talon Konkkaronkassa:

– ke 11.12. klo 13 seniori-iltapäivä, tutustuminen joulunäyttelyyn ja vapaata seurustelua kahvin ja teekupin kera

– la 14.12. klo 13-15 työpaja koko perheelle, jouluista askartelua

Aukioloajat:

– Vanha raatihuone ja Holmin talo avoinna joulun aikaan ke-su 12-16, suljettu pe 6.12., ke 25.12., to 26.12, ke 1.1.

– vapaa pääsy Vanhaan raatihuoneeseen ja Holmin taloon 13.12.-29.12.2019

Yhteystiedot:

Porvoon museo, puh.  040 838 0556 (toimisto)

Vanha raatihuone, Jokikatu 45, puh. 040 197 5557

Holmin talo, Välikatu 11, puh. 0400 407 475

www.porvoonmuseo.fi

www.facebook.com/porvoonmuseo/