Porvoon museon joulu, Holmin talo
museot,  näyttelyt

Historiallista herkuttelua

Säätyläisjoulu 1700-luvulla

(teksti päivitetty 18.11.2015)

Porvoon museon joulu tarjoilee tänäkin jouluna kävijöille historiallista herkuttelua ja mahdollisuuden siirtyä mielikuvituksessa keskelle 1700-luvun kauppiasperheen elämää. Holmin talossa, Vanhan raatihuoneentorin laidalla, voi eläytyä entisaikojen jouluun ja ruokakulttuuriin, kun toisen kerroksen saliin on jokavuotiseen tapaan katetettu upea joulupöytä.

Porvoon museon joulu Holmin talossa
Lovisa Lagus (1752-1785) ja Johan Holm nuorempi (1751-1789) tarkkailevat yhä kotinsa jouluvalmisteluja. Potretit on tehnyt aikansa muotokuvamaalari Nils Schilmark.

1700-luvulla, gastronomian vuosisadalla, kiinnittyi joulun alla suuri huomio ruokiin ja syömiseen. Säätyläiskodeissa jouluksi valmistettiin kinkun ohella juureslaatikoita – vuosisadan tulokkaita olivat lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko – aladobia, rosollia, keittoa, kukkakaalia sekä pinaattimuhennosta, uutta juhlaruokaa. Vihannekset muhennettiin kermaan tai maitoon tai lisättiin kastikkeisiin. Sinappi ja etikka olivat säätyläispöytien mausteuutuuksia ja ranskalaisesta keittiöstä opittiin hillot ja hyytelöt.

Pitkiin juhla-aterioihin kuului myös makeita väliruokia. Ihanat jälkiruuat, kuten jäätelöt ja eksoottiset hedelmät, tulivat juhlapöytiin. Muodikkaimpia jälkiruokia olivat hyytelöt ja vanukkaat, joihin käytettiin paljon munia, kermaa, sokeria ja hilloja. Konvehdeiksi kutsuttiin sokerissa pyöriteltyjä kuivattuja hedelmälohkoja tai marmeladeja. Aterian päätteeksi herrat nauttivat punssiboolia ja naisille tarjottiin kahvia, jonka nauttimisen myötä heidän juomatapansa siistiytyivät paloviinan käytön vähentyessä.

Porvoon museon joulu, hedelmät Holmin talon joulupöydässä
Hedelmät olivat 1700-luvun eksotiikkaa, aivan kuten kahvinkin nauttiminen.

Ruokailutavat hienostuivat ja ruokien ulkonäköön sekä kattauksiin kiinnitettiin entistä enemmän huomiota. Paremmissa piireissä posliini- ja fajanssiastiat yleistyivät ja kokonaiset astiastot tarjoiluvateineen ja –kulhoineen tulivat muotiin. Esimerkiksi Johan Holm nuoremman (1751-1789) perukirjassa luetellaan astioita kullatuista pikareista sokeripihteihin ja damastiservietteistä posliiniteekannuun.

Teksti: Tuula Lukic (perustuu Porvoon museon näyttelytekstiin sekä joulutaika-sivuilla vuonna 2014 julkaistuun tekstiin).  Kuvat: Johanna Lukic Porvoon museon luvalla.

Porvoon museon joulu, joulupöytä Holmin talossa
Jouluna Holmin kauppiasperheen juhlapöytä notkuu herkuista.

Porvoon museon joulu

Joulupöytä Holmin talossa, Välikatu 11, Vanha Porvoo.
25.11.2015 – 10.1.2016, ke-su klo 12-16, suljettu su 6.12., to 24.12. ja pe 25.12. sekä pe 1.1.2016.
Puhelin 0400 407 475.
Holmin taloon ja Vanhaan raatihuoneeseen on vapaa pääsy 13.12.2015-10.1.2016.
Vanhalla raatihuoneella on esillä erikoisnäyttely Ranskalainen joulu suomalaisessa kartanossa.
Katso lisää museon kotisivuilta:
Porvoon museo erikoisnäyttelyt

Porvoon museo Vanha raatihuone muumien joulukuusi
Muumit koristivat kuusensa kaikella kauniilla, mitä löysivät. Tämä kuusi oli esillä Porvoon museossa jouluna 2014.

Porvoon joulu, joulu Porvoossa