Mikaela Nylander julistaa Porvoon joulurauhan 24.12.2014.
perinteet ja tavat,  tapahtumat,  Vuosi 2014 artikkelit

Porvoon joulurauhan julistus

TÄMÄ ARTIKKELI ON VUODELTA 2014

Porvoon joulurauhan julistus Vanhalla raatihuoneentorilla otettiin vastaan lumisateen tuiverruksessa. Tästä hetkestä alkoi monen porvoolaisen joulunvietto.
Porvoon joulurauhan julistus Raatihuoneentorilla otettiin vastaan lumisateen tuiverruksessa. Tästä hetkestä alkoi monen porvoolaisen joulunvietto.

Vanhan Porvoon ytimessä tuiskutti tänään lumi, kun väki kokoontui kuulemaan perinteistä Porvoon joulurauhan julistusta Raatihuoneentorille. Saimme kuin saimmekin valkean joulun ja hyvän mielen, tunnelma oli unohtumaton. Porvoon-Suomenkylän soittokunta ja Runebergskören BSB loihtivat joulumusiikin taikaa, valot loistivat korkeassa joulukuusessa ja miljöö kuin suoraan sadusta. Ihmiset olivat hyvällä tuulella, nähtiin paljon tuttuja, toivoteltiin hyviä pyhiä ja yksi jos toinen suuntasi tapahtumasta suoraan joulupöydän ääreen.

Mikaela Nylander luki Porvoon joulurauhan julistuksen Vanhan Raatihuoneen rappusilta 24.12.2014 klo 16.
Mikaela Nylanderin lukema Porvoon joulurauhan julistus kuultiin Vanhan Raatihuoneen rappusilta 24.12.2014 klo 16.

”Koska nyt on koittamassa siunattu jouluaika, jolloin koko Kristikunta tapaa juhlia ja viettää meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymän muistoa, julistetaan täten vanhan ja ylistettävän käytännön mukaan niin sanottu joulurauha, millä ymmärretään, että itse kukin valmistuu jumalisesti samaa korkeaa juhlaa varten ja viettää ja juhlii sitä kristillisellä tavalla.

Siten kehotetaan porvaristoa kaikin tavoin noudattamaan hyvää ja kristillistä elämäntapaa pidättyen ylensyönnistä, ryyppäämisestä, juopottelusta ja muusta omavaltaisuudesta ja ylimielisyydestä. Jos joku uskaltaa tätä vastaan eri tavoin rikkoa, rangaistaan häntä esimerkiksi toisille.

Lisäksi muistuetaan porvaristoa, että kun sillä on tapana yleisesti tämän juhlan aikana sirotella olkia rakennustensa lattioille, on sen pidettävä tarkka huoli tulesta, ettei synny mitään vahinkoa.

Muuten toivotetaan kaikille yhdessä ja erikseen siunattuja joulupyhiä ja niitä seuraavaa riemullista uutta vuotta.

Porvoon raastuvanoikeus 19.12.1635.”

RAUHAISAA JOULUA TOIVOTTAA

JOULUTAIKA-TOIMITUS

24.12.2014