Neljä adventtikynttilää luo valoa Porvoon tuomiokirkossa 21.12.2014.
kirkko,  perinteet ja tavat,  Vuosi 2014 artikkelit

Neljäs adventti Porvoon tuomiokirkossa

TÄMÄ ARTIKKELI ON VUODELTA 2014

Käsillä on vuoden pimein päivä, aurinko on täällä eteläisessä Suomessa horistontin yläpuolella tänään 21.12.2014 vain 5 tuntia ja 44 minuuttia. Ensi yönä koittaa hetki, jolloin yö on pisimmillään ja päivä lyhimillään. Talvipäivän seisaus on tänä vuonna 22.12. klo 01.03. Sitten valo voittaa pimeyden ja päivät alkavat jälleen pidetä – pikku hiljaa, mutta vakaasti. Tänään sytytämme myös neljännen kynttilän adventtikynttelikköön. Valo siis lähenee, olemme yhä lähempänä joulua, Jeesuksen syntymäjuhlaa.

Neljäs adventti Porvoon tuomiokirkossa oli lämminhenkinen ja toivoa täynnä. Kuten pastori Timo Ågren mainitsi, tulee jouluna Jumalan valo maailmaan ja se loistaa meille vuodesta ja vuosisadasta toiseen. Palava kynttilä kertoo rukouksesta ja Jumalan läsnäolosta. Saamme olla mieli täynnä kiitosta.

Neljäs adventti Porvoon tuomiokirkossa. Janne Kuusitunturi sytyttää kynttilät.
Janne Kuusitunturi sytyttää neljännen adventtikynttilän Porvoon tuomiokirkossa 21.12.2014.

”Nyt syttyy neljäs kynttilä, jo joulu sarastaa. Me odotamme Jeesusta, hän kaikki pelastaa.” (virsi 13 säkeistö 4).

Otteita Timo Ågrenin saarnasta:

Adventtina valmistaudumme tulevaan, mutta samalla voimme kysyä, elämmekö tässä hetkessä. Tämä päivä on yhtä tärkeä kuin eilinen tai huominen.

Betlehemissä parituhatta vuotta sitten syttyi Valo tähän maailmaan. Jumala näkee, ettei ihmisillä ole asiat kovin hyvin, emmekä saa niitä korjattua, vaikka yritämme. Siksi Valon oli tultava.

Ennen juhlaa olemme kuin hämärässä huoneessa. Ovi on raollaan, sieltä pilkistää valo ja tiedämme, että kohta saamme astua tuohon huoneeseen. Se on lohdutus murheellisille. Valossa on anteeksiantamus ja rauha, syntymän ihme ja ikuisen elämän toivo, taivaallisen Isän loputon rakkaus kaikkia ihmisiä kohtaan.

Porvoon tuomiokirkon alttarilla adventtiajan väri on violetti.
Violetti on adventtiajan väri. Se on katumuksen ja syntien tunnustamisen väri.

Kun ensimmäistä adventtisunnuntaita värittää valkoinen, ilon väri, alkaa sitä seuraavana maanantaina paasto ja liturginen väri vaihtuu violetiksi tai siniseksi. Kristuksen tuloon valmistaudutaan hartaudella ja hiljentyen.

”Toinen adventtisunnuntai julistaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, parannuksen saarnaajasta ja Jeesuksen tienraivaajasta. Neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan neitsyt Mariaa, Herran äitiä.” Lainaus www.evl.fi

Adventtisunnuntai 21.12.2014 Porvoon tuomiokirkossa.

Neljännen adventtisunnuntain messussa 21.12.2014 saarnasi Timo Ågren, liturgina toimi Janne Kuusitunturi, avustajina Heikki Hakamies ja Maria Hurme. Musiikista vastasivat kanttorit Merja Halmetoja ja Ilmo Riihimäki.

Porvoon suomalaisen seurakunnan Joulunajan messut ja hartaudet

Adventtiajan virsi numero 13