
Kinkunsulattelua kuntopiirissä
TÄMÄ ARTIKKELI ON VUODELTA 2014
Ähky ei ehtinyt vielä kovinkaan kauaa häiritä jouluista olotilaa ja ajatus reippaasta kuntoilusta heti toisena joulupäivänä, tapanina, tuntui aluksi vieraalta. Edellisten öiden valvomiset hiukkasen häiritsivät heräämistä, mutta viimeistään ulkona pirteä pikkupakkanen karisti unet silmistä ja suunnaksi saatiin Kunto-Werner Mannerheiminkadulla. Siis hikoilemaan!

Kinkunsulattelua kuntopiirissä
Kuntopiirissä tehdään lyhyitä ja nopeita sarjoja puoli minuuttia kerrallaan ja sen jälkeen huilitaan puoli minuuttia. Syke pyritään pitämään mahdollisimman korkealla.
– Kysessä on toisentyyppinen harjoittelumuoto kuin kuntosali. Puhumme lihaskestävyysharjoituksesta, ei siis niinkään lihasvoimasta tai lihasmassasta. Pääsääntöisesti painot ovat aika kevyitä, mutta jokainen sarja tehdään nopealla suoritusteholla. Huilitauon jälkeen siirrytään seuraavaan lihasryhmään, selventää Kunto-Wernerin yrittäjä, fysioterapeutti Juha Joenpolvi.
Tapanin kinkunsulatuskuntopiirissä oli 13 eri harjoittelupistettä ja kierros tehtiin kolme kertaa. Siinä meni kolme varttia, lisäksi alussa oli lyhyt verryttely ja lopussa venyttely. Meitä oli kymmenen sinnikästä sissiä kinkkuineen ja kankkuineen. Jokainen sai tietenkin tehdä sarjat oman kuntonsa mukaisesti, mutta totta on, että ryhmähenki vaikuttaa ja sparraa. Kolmas kierros otti jo tosissaan voimille ja mieli olisi tehnyt hypätä muutaman raastavan hengästyttävän sarjan ohi, mutta niin sitä vaan tuli tehtyä kaikki viimeiseen hikipisaraan asti. Mutta riittikö se, lähtivätkö kinkkukalorit ja pitäisikö ylipäänsä jotain lisätä liikuntarepertuaariin?
– Sanotaan, että kuntopiiri riittää, jos teet sen suurella sydämellä ja suurella sykkeellä. Jouluna on tullut syötyä normaalia suolaisempaa ruokaa ja juotuakin hyvin ja nestettä on kertynyt elimistöön. Se tulee aika nopeasti ulos tämän tyyppisessä harjoittelussa ja hikeä pukkaa ihan varmasti. Mutta yhtä hyvin sopivat hiihtäminen ja käveleminen. Kunhan saat hikeä tulemaan ja pikkuisen puuskutat, Juha Joenpolvi vakuuttaa.

Entäpä neuvo sudenkuoppiin, tilanteisiin, joissa tekisi mieli antaa periksi?
– Kuntoilussa ja painonhallinnassa psyykkisellä motivaatiolla on suuri merkitys. Vaikeissakin tilanteissa tulisi muistaa, että pyrkii tekemään joka tapauksessa edes jotain. Painonhallinnassa 70-80 prosenttia on sitä, mitä pistää suustaan alas. Pelkällä liikunnalla ei pysty vaikuttamaan kalorimäärään niin paljon kuin syömällä ja juomalla oikein, Juha Joenpolvi kertoo.
Helposti kevytkin suupala saattaa sisältää satoja kaloreita. Jouluaterian kalorimäärä saattaa olla jopa 3000-4000, kun normaalisti ihminen pärjää noin 1500-2000 kalorilla päivässä. Joulupöydässä kalorit siis tuplaantuvat. Tapaninpäivän kuntopiirissä tulin kuluttaneeksi 45 minuutissa noin 300-500 kaloria. Kulutuksen määrään vaikuttavat oma kunto ja se, kuinka paljon itsestään saa irti ja tekeekö täysillä. Kuntopiirin jälkeen oli väsynyt, mutta mahtava olo!
Juha Joenpolvi tiivistää liikunnan merkityksen seuraavasti:
– Liikunta tuottaa suunnatonta iloa. Endorfiinin määrä aivoissa lisääntyy, mikä tuottaa mielihyvän tunnetta ja sen voimin jaksaa huomattavasti paremmin. Ja kun kunto nousee, mieli virkistyy, sosiaaliset verkostot kasvavat ja todennäköisesti lääkärissäkäynnitkin vähenevät. Kaikin puolin liikuntaa harrastava ihminen voi paremmin.
Teksti: Tuula Lukic, kuvat Srba Lukic

Kunto-Werner
Kunto-Werner on monipuolinen fysioterapia- ja terveysliikuntakeskus Porvoon keskustassa, Mannerheiminkatu 20 (WSOY:n talo).

