Varpunen jouluaamuna, joululaulujen historiaa

Joululaulut soivat

Leila Toffer-Kares kirjoittaa joululaulujen historiasta.

Suomalaisessa joululauluperinteessä on kolme kerrostumaa, keskiaikaiset Piae Cantiones -kokoelman laulut, perinteiset jouluvirret sekä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa käyttöön tulleet joululaulut. Suuri osa maamme rakkaimmista joululauluista on lähtöisin viimeksi mainitulta ajalta. Suomenkielellä painettuja joululauluja on ilmestynyt n. 2300, mutta kantaohjelmistona on vain 20 – 30 laulua.

Piae Cantiones ecclesiasticae et scholasticae veterum Episcoporum (Vanhojen piispojen hurskaita kirkko- ja koululauluja) -laulukokoelma ilmestyi 1582 Greifswaldissa Saksassa. Valtaosa kokoelman lauluista liittyy kirkkovuoden kolmeen suureen juhlaan, jouluun, pääsiäiseen ja helluntaihin. Suomessa teinit esittivät näitä lauluja keskiajalla ja uuden ajan alkuvuosikymmeninä. 1900-luvun alussa Piae Cantiones -laulut kokivat renessanssin kun Heikki Klemetti sovitti niitä sekakuoroille.

Suomalainen virsikirja on aina sisältänyt myös joululauluja. Niiden juuret ulottuvat alkuseurakunnan laulutradioon sekä keskiaikaiseen lauluaineistoon. Jeesus Kristus meille nyt –virren kirjoitti Milanon piispa Aurelius Ambrosius 300-luvulla. Ilon päivä verraton on keskiajalta, kuten valtaosa jouluvirsistämme. Keskeinen asema niiden joukossa on Martin Lutherin Enkeli taivaan lausui näin -virrellä. Uudempaa tradiota edustaa lasten jouluvirreksikin nimetty Me lapset pienet riennämme. Hans Adolf Brorsonin vuonna sanoittama virsi ilmestyi 1732. Suomalaiseen virsikirjaan se otettiin 1938 Armas Maasalon säveltämänä ja Väinö Kanteleen suomentamana.

1800-luvulla joulunviettotavat muuttuivat. Koteihin ilmestyivät joulukuuset koristeineen ja lahjoja jakamaan joulupukki. Perinteisten jouluvirsien ja Piae Cantiones -laulujen ohella yhä useammin laulettiin hengellisiä ja maallisia joululauluja. Tähän antoi sysäyksen Itävallassa 1818 syntynyt Jouluyö, juhlayö, joka vähitellen levisi kaikkialle Eurooppaan. Suomeksi se ilmestyi 1883 jyväskyläläisen pappi G.O. Schönemanin suomennoksena. Ensimmäisten tuona aikana syntyneiden joululaulujen joukossa on monia ulkomaisia lauluja. Niistä tunnetuimpia ovat Jouluyö, juhlayön lisäksi tanskalainen Maa on niin kaunis, englantilainen Nyt riemuiten tänne sekä ranskalainen Heinillä härkien kaukalon.

Vuosien saatossa joululaulut ovat kokeneet monia muutoksia, ulkomaisia lauluja on lyhennetty tai niiden sisältöä muutettu. Suomalaisessa joululaulustossa keskeisiä aihepiirejä ovat joulumaiseman kuvaukset, kirkkomatkat, joulutontut jne.

Uusia joululauluja ilmestyy vuosikymmenittäin, mutta vain harva niistä jää elämään. Perinteiset joululaulut pitävät sitkeästi pintansa. Niistä kenties koskettavin on Varpunen jouluaamuna. Sen sanoitus perustuu Zacharias Topeliuksen omakohtaiseen kokemukseen. Hän kertoi murheistaan monissa runoissaan. Yksi tyttäristä ja molemmat pojat kuolivat varhain. Enkeliltä nimensä saanut Rafael isänsä syliin vain vuoden ikäisenä. Runoilija näki poisnukkuneen pienenä varpusena talvipakkasessa. En mä ole lapseni, lintu tästä maasta. Olen pieni veljesi, tulin taivahasta. Laulun sävelsi Otto Kotilainen ja se ilmestyi ensimmäisen kerran 1913 Joulupukki-lehdessä.

Teksti: Leila Toffer-Kares (2016 JouluTaika-lehti)

Kauneimmat joululaulut Porvoossa 2017

Sunnuntaina 3.12. klo 16 Lasten kauneimmat joululaulut, Gammelbackan seurakuntakeskus.
Tiistaina 5.12. klo 17.30 Kaarenkylä, Vanhamoisio-Tuorilan seuratalo, Kaarenkyläntie 112.
Perjantaina 8.12. klo 18 Ravintola Axel, Kevätkumpu, Sammontie 1.
Sunnuntaina 10.12. klo 16 Tuomiokirkko.
Sunnuntaina 10.12. klo 18 Gammelbackan seurakuntakeskus.
Maanantaina 11.12. klo 18 Ilolan koulu, Sannaistentie 36.
Tiistaina 12.12. klo 18 Bar & Café Paahtimo, Mannerheiminkatu 2.
Sunnuntaina 17.12. klo 16 Tuomiokirkko.
Sunnuntaina 17.12. klo 20 Tuomiokirkko.
Maanantaina 18.12. klo 18 Havulinna, Kerkkoontie 306.
Torstaina 21.12. klo 18 Pub Saluuna, Suolaketie 2, Gammelbacka.
Lauantaina 6.1.2018 klo 11.30 Porvoon suomalainen seurakuntakoti, Lundinkatu 5.

Kauneimmat Joululaulut kajahtavat kirkoissa tänä jouluna jo 45. kerran. Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut soivat kehitysmaiden nuorten hyväksi.

Anna joululahja, joka muuttaa nuoren elämän.
www.kauneimmatjoululaulut.fi