Porvoon museon joulupöydässä makeita paloja.

Makeaa topan täydeltä

Sokeri oli 1700-luvun Suomessa vain harvoille suotu herkku. Holmin talon föörmaakissa makeannälkä saatiin sen sijaan tyydytettyä – niin talon oma väki kuin joulupyhinä teekutsun saaneet vieraatkin ripottelivat sokeria pieniin teekupposiinsa tai ehkä sujauttivat palasen suuhunsa. Tuo arvokas aine oli 1700-luvulla 50 kertaa kalliimpaa kuin voi ja kallista oli myös tee, 1700-luvun uusi muotijuoma.

Museonjohtaja Marina Catani (vas), tutkija Lillemor Jordas ja amanuenssi Juha Jämbäck Holmin talon föörmaakissa.

Museonjohtaja Marina Catani (vas), tutkija Lillemor Jordas ja amanuenssi Juha Jämbäck Holmin talon föörmaakissa.

Holmin talon emännän föörmaakiin ja sen hienostuneeseen säätyläisseuraan riitti varmasti haikailijoita. Nyt saamme mielikuvitella pöytäseurueen kokoonpanon ja puheenaiheet Porvoon museon joulunäyttelyssä. Herkkuja ei kannata oikeasti sujauttaa suuhunsa, vaikka vohvelit, täytetyt marengit, mantelileivokset ja konvehdit maukkailta näyttävätkin. Pienessä kulhossa on myös sokerissa kieritettyjä kuivahedelmiä – tai oikeammin niiden jäljitelmiä.

Holmin talon joulupöytä föörmaaki

Föörmaakissa on tarjolla mm. mantelileivonnaisia ja täytettyjä marenkeja.

Holmin kauppiasperheen ruokakomeroihin saatiin sokerit komeaa kotitaloa vastapäätä olevasta sokeritehtaasta, jonka osakas kauppias Johan Holm oli. Tehdas aloitti toimintansa vuonna 1784 Jokikadulla, nykyään tuntemassamme ns. Hagertin talossa. Föörmaakin ikkunasta se näkyy Raatihuoneentorin toisella puolen.

Holmin talon joulu - sokeritoppa

Sokeritoppa Holmin talon keittössä.

Mutta astukaamme Holmin talon keittöön, johon pääsee suoraan föörmaakista. Pöydällä keskellä huonetta komeilee suuri sokeritoppa. Entisaikoina tästä raaputettiin palasia tai koko toppa laitettiin sokerihakkuriin, joka on keittiön seinänvierustalla. Uunia ei enää ole, mutta parisataa vuotta sitten joulun alla se hohkasi huoneistoon lämpöä, kun kinkkua, leipää ja juureslaatikoita valmistettiin täydellä tohinalla. Joulupyhinä herkut kannettiin suuren salin pöytään.

Holmin talon joulupöytä on katettu.

Holmin talon joulupöydässä kattaus on symmetrinen 1700-luvun tyyliin.

Salissa sivupöydälle, lipaston päälle, aseteltiin naposteluruokaa, jota haettiin ennen varsinaista ruokailua. Suolaiset rinkelit, makkarat, sillit ja juustot saivat kyytipojaksi maustettua viinaa ja ulkomailta Holmin kauppalaivoilla tuotuja viinejä. Juomalasit olivat ylellisyyttä nekin, joten käytössä olivat koko aterian ajan yhdet samat lasit, jotka huuhdeltiin juomien välissä. Viini oli sameaa ja jätti paljon pohjasakkaa.

Holmin talon joulupöytä Porvoon museossa on lähestulkoon sama joka vuosi, mutta aina se vain jaksaa ilahduttaa tällaista museofriikkiä. Museossa on vaikka mitä mielenkiintoista nyt joulun alla ja kaiken lisäksi ilmainen sisäänpääsy 14.12.2016 – 8.1.2017.

Joulunaika Porvoon museossa 2016

Näyttelyt

  • Holmin talon joulupöytä 1700-luvun tyyliin yläkerran salissa 23.11.-8.1.
  • Museoväen joulukuusi Vanhassa raatihuoneessa 16.12.-8.1.

Tapahtumat

  • Seniori-iltapäivä, jouluinen kävely Vanhassa Porvoossa, Holmin talo keskiviikkona 14.12. klo 13-15.
  • Työpaja, jossa rakennetaan yhdessä Vanhan Porvoon kortteleita piparkakkutaloista. Voit tuoda mukanasi myös jo valmiin piparkakkutalon. Holmin talo lauantaina 17.12. klo 13-15.
  • Hetki kulttuurin ja kahvin parissa, tarjolla Pauligin Presidentti-kahvia, Holmin talo sunnuntaina 8.1.2017 klo 13-15.

Holmin talo ja Vanha raatihuone ovat avoinna joulun aikaan ke-su klo 12-16, suljettu la 24.12., su 25.12. ja su 1.1. Vapaa pääsy 14.12.-8.1.

Holmin talo puh. 0400 407 475

Vanha raatihuone puh. 040 197 5557

Lue edellisten vuosien JouluTaika-artikkelit joulupöydästä:

Herkkuttelua entisaikojen tyyliin

Historiallista herkuttelua

Teksti: Tuula Lukic

Kuvat: Sara Lukic